Osnovna šola Roje je praznovala 60. obletnico

»Poglejte nas – tukaj smo!« se je glasilo jasno sporočilo proslave ob 60. obletnici Osnovne šole Roje, ki smo jo praznovali v petek, 21. junija. Na prireditev smo se učenci in učitelji intenzivno pripravljali v drugi polovici šolskega leta; zavedali smo se pomembnosti ljubileja in se veselili pomembnih gostov, ki so nam obljubili svoj obisk – povabili smo namreč vse župane občin ustanoviteljic (Domžal, Lukovice, Mengša, Moravč in Trzina), ravnatelje bližnjih šol, s katerimi naša šola redno sodeluje, pa tudi predstavnike drugih ustanov in društev, ki so naši redni obiskovalci in nam pogosto priskočijo na pomoč.

Že od vsega začetka smo se mentorice prireditve odločile, da želimo izkoristiti priložnost in s proslavo javnosti oznaniti pomembno sporočilo: naši otroci res niso povsem običajni učenci. Ne, naši učenci so nekaj posebnega – in v družbi si prav zato zaslužijo svoje mesto. Z nastopom na prireditvi so to tudi dokazali, saj so se izkazali na plesnem, interpretacijskem, pevskem, likovnem in drugih področjih. Obiskovalcem so z deklamacijo povedali, da se večkrat počutijo odrinjene, ker da so šibki, nemočni, nesposobni. Z zadnjo, pevsko, instrumentalno in plesno točko pa so vsem povedali, da je resnica povsem drugačna; naši otroci so prav zaradi svojih (pogosto zelo težkih) izkušenj pogosto izjemno močne, v duši včasih še preveč zrele osebe, ki s svojim vedenjem večkrat presenetijo tudi nas, ki z njimi delujemo že leta. Več kot ena solzica je pretekla v dvorani, ko so navdušili s svojimi udarnimi nastopi in sporočilom: »Poglejte nas, tukaj smo!« Sporočilo naših učencev pa so s slavnostnimi govori podkrepile obe bivši in zdajšnja ravnateljica naše šole, mag. Andreja Škrlj, ter domžalska županja, mag. Renata Kosec. Izjemno nas je razveselil odziv tudi drugih županov občin ustanoviteljic, ki so nam že v preteklih mesecih pokazali, da na naše učence nikakor niso pozabili.

Saj ne, da naših učencev ne bi bilo opaziti, ko vstopijo v prostor. Običajno smo še preveč opazni, saj se pri nas radi smejemo, tudi ko ni razloga, radi vas pozdravimo, tudi če se ne poznamo, in radi opozorimo nase, tudi če nas kdaj kakšna starejša gospa malo grdo pogleda, ker smo po njenem mnenju povsem neolikani.

Čeprav nas torej pogosto gledajo prav vsi, pa nas le redki dejansko tudi opazijo. Toliko je bilo že povedanega o tem, da je svet danes drugačen – da priznava in ceni svojo raznolikost, da je prav zaradi svoje raznobarvnosti lepši in boljši. Veste, po letih izkušenj vam lahko povem, da papir prenese vse, realnost pa je pogosto, žal, precej drugačna. Ko gremo na sprehod, se ljudje raje umaknejo na drugo stran ceste. Ko se odpravimo na bazen, se drugi obiskovalci z vso svojo prtljago raje umaknejo daleč stran od nas. Ampak mi to opazimo. Vemo, da se nas ljudje bojijo, da jim je ob nas neprijetno. Kaj hočemo, ljudje imamo pač radi tisto, česar smo navajeni, do drugačnosti pa smo nezaupljivi. Če bi nas bolje spoznali, če bi nam dali priložnost, bi hitro opazili, da smo si v resnici veliko bolj podobni kot smo si različni.

Komaj čakamo, da se bomo lahko razveselili novih, primernejših prostorov in opreme, ki jo potrebujemo za ustrezen razvoj in delovanje naših učencev. Tudi sicer je okrog nas veliko podjetij, posameznikov, tudi vodilnih, naše delo in naš trud opazijo, predvsem pa nam priskočijo na pomoč, ko jo potrebujemo. Hvaležni smo prav vsakemu od vas!

Pa vendar, naj bo sporočilo naše obletnice jasno: poglejte nas. Zares smo tukaj. Zaslužimo si biti del vaše družbe, ker je to tudi naša družba. Zaslužimo si, da nam prisluhnete, ker imamo kaj povedati. Ker morda večkrat dosti bolje kot vi vemo, kaj je tisto, zaradi česar je v življenju vredno živeti. Zaslužimo si, da nas svet opazi, sprejme in se nam prilagodi tam, kjer smo drugačni. Ne zato, ker se vam moramo smiliti, temveč zato, ker je tako prav, ker tudi mi lahko marsikaj vrnemo svetu, ker ga tudi mi delamo močnejšega in boljšega.

Poglejte nas. Tukaj smo. Ne le v času obletnic in proslav, temveč vsak dan v letu, že 60 let smo z vami. Pridite in nas spoznajte. Res, ne bo vam žal!

Avtor: Eva Hočevar; Foto: Ajda Lalić

Tagi