3. MAJ = svetovni dan svobode medijev in ROJSTVO REVIJE DOMŽALEC

Generalna skupščina Združenih narodov je tretji maj leta 1993 razglasila za svetovni dan svobode medijev. Ideja za praznovanje je nastala dve leti prej na UNESCO konferenci v kraju Windhoek, ki se je zaključila tretjega maja s podpisom Windhoekove deklaracije za razvoj svobodnih, neodvisnih in pluralističnih medijev. Letos praznujemo 30 let od tega trenutka in današnji svetovni dan svobode medijev nosi slogan »Information as a public good«.

Današanji dan je opomin vladam glede svobode medijev kot ene temeljnih demokratičnih prvin, hkrati pa je to tudi opomin novinarski stroki, ki se mora zavedati svoje odgovornosti in spoštovati profesionalno etiko. Navsezadnje pa je današnji dan tudi dan, ko pomislimo na vse tiste, ki so po svetu umrli za svobodo medijev, za resnico.

Današnji dan je še dodatno pomemben za spletni portal Domzalec.si in njegovo ustvarjalno ekipo. Danes je namreč izšla prva tiskana revija Domžalec, ki jo boste vsi občani Domžal, Lukovice, Mengša, Moravč in Trzina dobili brezplačno v svoje nabiralnike.

Čemu v digitalni dobi sploh tiskan medij?

Portal domzalec.si ima svoje začetke osem let nazaj in je danes prepoznaven regijski portal, ki ga dnevno obišče več kot deset tisoč ljudi. Statistika kaže, da ni zgolj bran med prebivalci Domžal, temveč širše regije vsakodnevno pa prometne informacije na njem išče tudi »polovica Štajerske na poti v službo«. Ideja za tiskano revijo je nastajala dlje časa, sedaj pa jo je realizirala ekipa ustvarjalcev pod vodstvom glavnega urednika Mihe Ulčarja.

Zgodbe, ki povezujejo. To je slogan portala in tudi nove revije, ki je namenjena ljudem o ljudeh. Kdo biva v širši domžalski regiji? Kdo smo tisti, ki ta prostor naseljujemo? Revija je namenjena nam, da spoznamo, kdo so naši sosednji. Revija je namenjena povezovanju in združevanju vseh nekdanjih občin. Občinski časopisi pokrivajo področje svoje občine in revija Domžalec jim ni konkurenca, temveč dopolnitev, korak naprej na področju informiranja in ponujanja kakovostnega čtiva. Revija pa je tudi nadgradnja portala. Čeprav svet postaja vse bolj digitalen, pa verjamemo, da so stvari, ki so večne – in tiskana besede to zagotovo je.

Ekipa portala domzalec.si je v času delovanja in pisanja spoznala, da ljudje radi iščejo pozitivne zgodbe in zanimiva dejstva o krajih, v katerih živimo. Glede na lanskoletno zaprtje občinskih meja in kasneje regijskih meja, smo v tem času vsi spoznali, kako včasih premalo poznamo svoj domači kraj. Revija je namenjena ravno temu – odkrivanju, kje živimo. Namenjena je podiranju občinskih meja in združevanju tega prostora, ki je bil nekoč enotna domžalska občina. Kajti ekipa ustvarjalcev portala domzalec.si verjame, da imamo Domžalčani, Lukovčani, Mengšani, Moravčani in Trzinci mnogo več tistega, kar nam je skupno, kot pa tisto, kar nas ločuje. To želimo predstaviti bralcem z željo, da se povežemo in naredimo naše širše domžalsko območje še močnejše in uspešnejše kot že je.

Naše vodilo so: pozitivne zgodbe, ki povezujejo; kvaliteta besedila, ki na prvo mesto postavlja vrhunsko vsebino; predvsem pa možnost dati glas vsem ljudem, ki živijo na tem območju. Pisati zgodbe o uspehu z namenom širjenja optimizma in ustvarjanja novih uspešnih zgodb. Povedati na glas, da tukaj živimo uspešni ljudje, ki imamo vizije prihodnosti.

Ekipa Domžalca

 

Tagi