29. april – Evropski dan medgeneracijske solidarnosti

Konec aprila mineva že petnajst let od mednarodne konference »Medgeneracijska solidarnost za družbe sožitja in socialne povezanosti’«, ki je bila organizirana na Brdu pri Kranju. Ta dogodek je organizirala Slovenija v času svojega predsedovanja Svetu EU, v sodelovanju z Evropsko komisijo in več nevladnimi organizacijami. Na tej konferenci je bil podan predlog za obeležitev 29. aprila kot evropskega dneva medgeneracijske solidarnosti, ki je tudi bil sprejet, in tako 29. aprila obeležujemo dan medgeneracijske solidarnosti po vsej Evropi in tudi izven njenih meja – letos že 15. po vrsti.

»Če želimo oblikovati družbo, prijazno do vseh ljudi, moramo krepiti sodelovanje med ljudmi različnih starosti, razumeti posebnosti posameznih generacij in spoštovati njihove različnosti. Povezovanje in sodelovanje, tako med generacijami kot znotraj njih, povečuje medgeneracijsko sožitje ter medsebojno razumevanje. Za zmanjšanje različnih oblik starizma in spodbujanje vključenosti v družbo želimo izpostaviti medgeneracijske aktivnosti z izmenjavo in prenosom izkušenj, znanj, medsebojno pomoč, druženje, učenje ter podobne aktivnosti.« Tako so bistvo praznika, ki ga slavimo danes, opisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). V letu 2023 so si, kot narekuje tradicija, zastavili tudi posebno akcijo in jo tokrat naslovili »Pokloni čas, polepšaj dan«. Akcija je izjemna prav zato, ker se vanjo lahko vključi vsakdo, ki tako, da nameni uro ali dve svojega časa, nekomu močno polepša dan, pa čeprav le s preprosto gesto. Več o tem, kako se lahko vključite tudi sami, si lahko preberete na spletni strani www.staranje.si.

Medgeneracijska solidarnost.

V omenjeno akcijo je vpeta tudi Knjižnica Domžale, ki močno vzpodbuja in podpira dva ključna vidika, ki so ju snovalci akcije izpostavili kot prelomna dogodka vseslovenskega delovanja. Prvi mejnik beležimo danes, 29. aprila, prav na dan evropske medgeneracijske solidarnosti, ko je NIJZ na svoji spletni strani objavil oziroma napovedal dejavnosti, ki se bodo odvile 1. oktobra. Datum je izbran, ker tedaj obeležujemo mednarodni dan starejših, ki pa hkrati krasno sovpada z Nacionalnim mesecem skupnega branja (NMSB), ki ga v Knjižnici Domžale in vseh njenih enotah izpostavljamo že več let. NMSB, katerega namen je predvsem povezovanje različnih generacij skozi branje, se letos odvija med 8. septembrom in 8. oktobrom, zaključi pa se s tednom otroka. Več o dogodkih, ki so že prijavljeni, si lahko prečitate na naslednji spletni strani – https://nmsb.pismen.si/, kjer pa lahko tudi sami prijavite dogodek, ki bi ga radi vključili v vseslovensko akcijo.

Branje v Domu počitka Mengeš.

V Knjižnici Domžale se trudimo, da vrednote povezovanja, medgeneracijskega sodelovanja in medsebojnega spoštovanja vključujemo v vse svoje dejavnosti, skozi vse leto, zato pripravljamo tudi številne druge akcije, denimo GLASNO BRANJE, ki poteka v domovih za starejše občane, številne delavnice, kjer se prav tako izpostavlja pomen omenjenih načel, vse leto pa pripravljamo tudi različna izobraževanja in druženja, kjer se lahko različne generacije povezujejo, skozi branje in druge oblike (so)delovanja, in se hkrati drug od drugega učijo – mladi na starejše prenašajo svoje znanje in poznavanje tehnologije, medtem ko starejši z mlajšimi generacijami z veseljem podelijo svoje življenjske modrosti in izkušnje, ki jih nedvomno ni malo. Ker pa raziskave kažejo, da na delovanje uma in telesa izredno blagodejno vpliva tudi branje, lahko že z dodatno knjigo na mesec poskrbimo, da krepimo svoja um in telo, hkrati pa pri tem pomagamo tudi ljudem okoli sebe. Kot so lepo zapisali na NIJZ-ju – »pokloni čas, polepšaj dan«. Ni treba veliko, treba pa je imeti srce na pravem mestu. Tedaj vsaka prebrana beseda, vsak poklonjen nasmeh, vsak prijazen dotik polepša dan, izboljša počutje in nemara, ne da bi se tega docela zavedali, nekomu celo spremeni življenje.

Avtorica: Barbara Kopač: Knjižnica Domžale

Tagi