23. tradicionalno srečanje domžalskih planincev in planink na Veliki planini

Zadnja nedelja v avgustu je že več kot dve desetletji rezervirana za srečanje domžalskih planincev na Veliki planini, kjer že precej dlje na višini 1534 m popotnike prijazno pozdravlja Domžalski dom.

Predzadnjega avgusta je sončno toplo vreme na Veliko planino in njene sosede privabilo toliko prijateljev planin, kot že dolgo ne. Ti so do dobra napolnili tudi okolico Domžalskega doma, kjer je točno ob 11. uri potekalo že 23. tradicionalno srečanje domžalskih planincev in planink, ki jih je s svojimi zvoki privabila tudi domžalska godba. Fantom in dekletom, ki so dan prej poželi veliko navdušenje z igranjem v Radovljici, ni bilo težko z instrumenti priti pred Domžalski dom in prijateljem planin pod vodstvom Damjana Tomažina, ki se je izkazal tudi kot odličen solist, pripraviti pravi koncert, pa ne le glasbe, temveč tudi petja. Z njim so nas v prijetne planine popeljali tudi tradicionalni gostje Moški pevski zbor Janko Kersnik Lukovica, ki so prijetno slovesnost pričeli s planinsko himno Oj, Triglav, moj dom. Kot veleva tradicija je prisotne pozdravil Janko Vodlan, predsednik Planinskega društva Domžale, ki počasi, a zanesljivo koraka proti 70. društvenemu jubileju. Po pozdravu prisotnih, med katerimi sta bila tudi podžupanja Občine Domžale mag. Renata Kosec in častni občan Občine Domžale, tudi dolgoletni predsednik Planinskega društva Domžale, Peter Primožič, je predsednik Vodlan govoril o sposobnostih doživeti in čutiti vse trenutke in užitke, ki jih doživljamo ob vsakem stiku z naravo z gorami. Te radosti, užitke doživljamo sicer vsak po svoje, vsak na svoj način, tudi iščemo jih vsak po svoje, nekateri v stenah, drugi v iskanju tihih kotičkov narave, spet tretji v dirkanju z vrha na vrh, nekateri pa v počasnem sprehodu po cvetočih pašnikih – vsi pa imamo radi planine. Spomnil je na prehojeno 67 let dolgo pot društva, polno ljubezni do planin in gora ter številnih ur prostovoljnega dela vseh generacij planincev, ki je bilo posebej namenjeno gradnji in vzdrževanju Domžalskega doma na Veliki planini, ki bo do jeseni doživel še nekatere popravke, da bo lažje počakal na zimo. Posebej je g. Vodlan omenil ureditev še enih igral za mlade, pridobitev certifikatov Okolju in družini prijazna koča, pohvalil pa tudi sodelovanje z Občino Domžale, s Planinskim društvom Bajtar, s katerim so pripravili tudi čudovito razstavo del Luke Boštjančiča, človeka, ki je bil zaljubljen v svet gora in čarobnost Velike planine. Pohvalne besede je našel tudi za oskrbnika doma Lojzeta in njegovo ekipo. Ob koncu se je zahvalil vsem obiskovalcem kulturnega in družabnega programa ter zaželel: »Upam, da se naslednje leto zopet srečamo in poveselimo pri našem domu, seveda bogatejši še za leto novih in lepih doživetij.«

Obiskovalce je v imenu Občine Domžale pozdravila podžupanja mag. Renata Kosec ter pohvalila tako delo Planinskega društva Domžale kot domžalskih godbenikov, ki spadajo v sam vrh slovenske tovrstne glasbe. Poudarila je pomen prostovoljnega dela članov društva ter zaželela, da bi društvo tudi v prihodnje dosegalo velike uspehe, obljubila pa tudi, v okviru možnosti, pomoč Občine Domžale pri njihovih projektih, ki izboljšujejo pogoje njihovega dela. Vsem je zaželela prijetno nedeljsko popoldne ter jih povabila, da se v planinah, še posebej pa v Domžalskem domu srečajo večkrat, ne le ob tradicionalnih srečanjih.

Sledila je pesem Domovini, s katero so pevci Moškega pevskega zbora Janko Kersnik Lukovica obiskovalce opozorili, da Lepšega na svetu ni, kot si ti domovina, zate mi srce gori, meni si edina ti, nato pa so svoje instrumente in glasove vzeli v roke člani ansambla Prijatli in veselo godli do poznega popoldneva.  

Avtor: Občina Domžale; Foto: Občina Domžale
Tagi