23. aprila obeležujemo svetovni dan knjige

23. april je svetovni dan knjige. To je dan, ko praznujemo pisatelji, ilustratorji, knjižničarji, bralci in vsi, ki imamo radi knjige. Dan je posvečen promociji branja, založništva ter zaščiti avtorskih pravic in intelektualne lastnine.

Unesco je leta 1995 razglasil 23. april za Svetovni dan knjige. Pri tem se je oprl na katalonsko tradicijo, ko si na ta dan, ki je tudi praznik svetega Jurija, ljudje že več kot stoletje podarjajo knjige in cvetje, še posebej zaljubljeni in tisti, ki imajo kako drugače koga v srcu. Poleg tega je Unesco s tem datumom opozoril, da je 23. april dan mnogih literarnih obletnic – na ta dan so se rodili ali umrli številni svetovno znani literarni ustvarjalci: Miguel de Cervantes , William Shakespeare, ¬ Inca Garcilaso de la Vega, Rupert Broke, William Wordsworth, Maurice Druon, Vladimir Nabokov…

Vabljeni, da vzamete knjigo v roke, obiščete najbližjo knjižnico ali se udeležite dogodka, povezanega s knjigo. V domžalski knjižnici jih ta teden pripravljamo precej.

Danes smo v Knjižnici Domžale in njenih enotah pripravili anketo za obiskovalce knjižnic, knjižno uganko za otroke in mladino. V Knjižnici Domžale pripravljamo tudi bukvarno, na kateri vam bomo ponudili naše odpisano ter podarjeno gradivo.

Krajevna knjižnica Tineta Orla Trzin bo ta dan obeležila s kulturnim večerom v Dvorani Marjance Ručigaj.

Medse so povabili ŽIGO X. GOMBAČA, pisatelja mlajše generacije, ki poleg pisanja za otroke in odrasle uživa še v mnogo drugih dejavnostih (zagotovo ste vsaj slišali za knjigo treh ultramaratoncev z naslovom ULTRABLUES, katere soavtor je Žiga) in ni bojazni, da bi se poslušalci v njegovi navzočnosti dolgočasili.

Pogovor bo vodila (z energijo, smehom, mladostjo, intelektom enakovredno obdarjena) VESNA SIVEC POLJANŠEK, ki bo poskrbela, da bo Žiga plast za plastjo odkrival tančice svojega dela in življenja.

Uvodno dejanje v že tradicionalno NOČ KNJIGE se bo začelo v četrtek, 23. aprila ob 19. uri v Dvorani Marjance Ručigaj v Trzinu.

Vstop je prost!

Vabimo vas tudi k ogledu razstav v Knjižnici Domžale. Lahko si ogledate razstavo učencev OŠ Rodica, SŠ Domžale in Vrtca Urša z naslovom Sem to res jaz? in razstavo likovnih izdelkov otrok, ki so sodelovali pri projektu družinskega branja Pravljični palček.

Če želite izvedeti več o dogodkih in prireditvah v Knjižnici Domžale in njenih enotah, si na pametne telefone in tablične računalnike lahko namestite novo brezplačno aplikacijo DomLib.

https://play.google.com/store/apps/details?id=si.stroka.domlib

PRAZNUJTE Z NAMI!

Avtor: Knjižnica Domžale; Foto: Knjižnica Domžale
Tagi