2. januar znova dela prost dan?

Se spomnite tistih časov, ko je bil 2. januar še dela prost dan? Od leta 2012 je bil ta dan s koledarja dneva prostih dni umaknjen in sicer v sklopu varčevalnih ukrepov. Danes je odjeknila novica, da pa bo 2. januar morda ponovno dela prost dan, seveda ob predpostavki v kolikor bodo predstavniki ljudstva podprli ta predlog. Po predlogu poslanske skupine SMC, bi bil dela prost dan že 2. januar 2017.

Na spletni strani SMC so zapisali, da je njihova poslanska skupina danes povabila vse parlamentarne stranke, da podprejo predlog sprememb Zakona o praznikih in dela prostih dnevih v Republiki Sloveniji, s katerim bi 2. januar znova postal dela prost dan, tako kot je to veljalo pred letom 2012. »Slovenkam in Slovencem želimo veliko optimizma in zagona, predvsem pa dodaten čas za družino, prijatelje in sprostitev,« je o predlogu povedala vodja poslanske skupine SMC dr. Simona Kustec Lipicer.

2. januar je bil kot dela prost dan ljudem odvzet v sklopu varčevalnih ukrepov pred štirimi leti. V PS SMC ocenjujejo, da je javnofinančna situacija toliko stabilizirana, da se lahko ta dela prosti dan vrne ljudem. Poslanska skupina SMC je predlaga, da se sprememba zakona izpelje po skrajšanem postopku, tako da bi zakon, če bo sprejet, začel veljati že z 2. januarjem 2017.

Na spletni strani SMC so še zapisali, da predlog podpirata tudi ministrstvi za finance in gospodarstvo. Zlasti slednje ocenjuje, da prost dan prinaša pozitivne učinke na turizem, ki je lani dosegel rekordne rezultate, in spodbuja dodatno potrošnjo, kar vpliva na gospodarsko rast.

Ste za?

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Uroš Juračič
Tagi