2. januar ponovno dela prost dan!

Poslanke in poslanci Državnega zbora so danes potrdili in nam spet namenili dela prost dan – 2- januar. Od leta 2012 je bil ta dan s koledarja dneva prostih dni umaknjen in sicer v sklopu varčevalnih ukrepov. Poslanci vladajoče koalicije pa so pred dnevi, o tem smo poročali tudi na našem portalu, v zakonodajno proceduro poslali predlog, da bi bil 2. januar ponovno dela prost dan.

Danes je bilo v Državnem zboru na dnevnem redu tudi točka, ki so jo predlagali poslanci SMC, in sicer, da 2. januar ponovno postane dela prost dan. Od 81 prisotnih poslank in poslancev jih je za ta predlog glasovalo 61. Ostali pa so bili proti. Kateri pa so bili, pa si lahko ogledate v naši fotogaleriji. Na seji je bil prisoten tudi vodja opozicije, ki pa se je po naših informacijah vzdržal glasovanja.

2. januar je bil kot dela prost dan ljudem odvzet v sklopu varčevlalnih ukrepov pred štirimi leti. V poslanski skupini SMC ocenjujejo, da je javnofinančna situacija toliko stabilizirana, da se lahko ta dela prosti dan vrne ljudem. Poslanska skupina SMC je predlagala, da se sprememba zakona izpelje po skrajšanem postopku, tako da bi zakon, če bo sprejet, začel veljati že z 2. januarjem 2017.

Danes je odjeknila novica, da pa bo 2. januar morda ponovno dela prost dan, seveda ob predpostavki v kolikor bodo predstavniki ljudstva podprli ta predlog. Po predlogu poslanske skupine SMC, bi bil dela prost dan že 2. januar 2017. In tako tudi bo.Na spletni strani SMC so takra še zapisali, da predlog podpirata tudi ministrstvi za finance in gospodarstvo. Zlasti slednje ocenjuje, da prost dan prinaša pozitivne učinke na turizem, ki je lani dosegel re-kordne rezultate, in spodbuja dodatno potrošnjo, kar vpliva na gospodarsko rast. 

Avtor: Miha Ulčar; Foto: DZ RS, Uroš Juračič
Tagi