11. pohod odraslih domžalskih skavtov na Murovico

Že enajstič zapored se nas je v soboto zvečer, 25. 1. 2014, zbralo 16 odraslih katoliških skavtov iz Domžal. Tokrat na parkirišču pred Tosamo. Bil je ponovno normalen zimski pohod, saj je nasulo sicer malo snega, a je bila zato idila na Murovici enkratna. Zmolili smo za srečo na poti in varen povratek.

Z avti smo krenili do Svete Trojice ter naprej do Jemčevega znamenja – kapelice na križpotju med Savsko in Moravško dolino ter cesto, ki pripelje z Domžalske strani. V rahlem vetrcu smo prižgali bakle. Že spodaj v vasi Žeje, so se nam na nebu prikazale zvezde. Kar lepo se je zjasnilo, na dolino pa je bil enkraten razgled. Plamenčki so v rahlem nočnem vetrcu zatrepetali, a kaj hitro so obliznili loj, obdan z juto in veselo sprostili obilo luči v noč. Dobre bakle smo naredili prejšnjo soboto. Jasno nebo z nekaj poplesujočimi ledenimi kristali, ki jih je lahen veter prinesel s pobočja in drevesnih vej, je naredilo noč še bolj romantično.

Zagrizemo se v prvo strmino, sneg prijetno zaškriplje pod vibram podplati, plamenčki pa nam poplesujoč po baklah veselo osvetljujejo noč. Hodimo zmerno, tako da je pogovor sproščujoč. Ob pogovoru in nekaj kratkih počitkih se z vrha Murovce v temno noč kar naenkrat oglasi mili glas zvončka. Ja kar hitro smo prišli do vrha. Okrepčamo se z požirki ognjene vode, takimi požirki, da napolni luknjo v zobni sklenini Po pogovoru se vpišemo še v knjigo na vrhu. Sledi gasilska fotografija, zatem pa počasi nazaj ob dogorevajočih baklah do Jemčeve kapelice. Sneženi kristali že bolj na gosto izvajajo svoje mehko pristajanje na snegu. Ob kapelici smo zapeli Angelčka varuha, župnik mag. Klemen Svetelj pa nam je povedal nekaj besed. Ob petju so plamenčki na dogorevajočih baklah veselo poplesavali v ritmu, ki jim ga je narekoval veter.

Počasi smo se odpravili v dolino na Vir k našima odraslima skavtoma, kjer so nas lepo pogostili z sveže pečeno potico in domačim okusnim čajem. Ob klepetu so se kazalci na uri hitro pomaknili proti polnoči, ko je bilo treba voščiti besede zahvale za pogostitev in za skorajšnje snidenje. Lepo je bilo, komaj čakamo naslednje leto.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi