Dan tehnične kulture v Domžalah

V Tednu ljubiteljske kulture, ki poteka od 17. do 26. maja, sta Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in Zveza kulturnih društev Slovenije (ZKDS) že šestič zapored povabila kulturna društva in njihove zveze, lokalne skupnosti, etnične skupine, ki živijo v Sloveniji, slovenske ustvarjalce v zamejstvu in po svetu, posameznike ter izobraževalne in kulturne ustanove, da se s svojimi programi pridružijo tej vseslovenski akciji. Povabilu se je odzvala tudi Občinska zveza organizacij za tehnično kulturo Domžale in v nedeljo, 19. maja 2019, v Češminovem parku pripravila »Dan tehnične kulture v Domžalah 2019«.

Na predstavitev svojih dejavnosti so se odzvali v Društvu za modelarstvo in aeronavtiko Modra ptica Domžale, kjer je Marko Sajovec predstavil dirkalne modele radijsko vodenih avtomobilov ter tekmovanje z njimi, Avguštin Ogrinec pa je predstavil radijsko vodene avione ter delovanje društva Modra ptica. Iz Društva za raziskovanje jam Simon Robič iz Domžal so demonstrirali  uporabo varovalne opreme, kar nekaj obiskovalcev pa se je oprtalo v pasove, navezalo na vrvi in se povzpelo pod streho paviljona. Prikaz je ob pomoči Marjete Grum vodil predsednik društva Aleš Stražar. Iz Radio kluba Domžale in Radomlje so prikazali radijsko tehniko. Obiskovalci so lahko lotali vezje za tranzistorje ter se seznanili, kako deluje radijska postaja. Boris Bodlaj nam je povedal, da v času interneta in telefonov zanimanje za tovrstno dejavnost upada. Če pa bo kdaj prišlo do kaj hujšega in bo vsa ta silna tehnologija neuporabna, bodo radijske zveze še vedno delovale, kot se je to zgodilo med vojno v nekdanji Jugoslaviji, ko je bila vsa komunikacija mrtva, radioamaterji pa so brez problema uporabljali svojo zvezo in komunicirali s celim svetom.

Društva, ki so se predstavila v Češminovem parku sestavljajo Občinsko zvezo organizacije za tehnično kulturo Domžale, so si po osnovni dejavnosti različna. Skupno jim je to, da se na svoj način ukvarjajo s problemi vsakdanjega življenja. Vsak na svojem področju snuje programe, pri katerih se zavzema, da se že poznana oprema uporablja bolje in učinkoviteje. Del programa se razvije za potrebe tekmovanj, del pa za učinkovito reakcijo ob naravnih in drugih nesrečah. Vsi se usposabljajo tudi na občinskih vajah civilne zaščite.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi