Dan odprtih vrat PGD Študa – V družbi z reševalnimi enotami, ki prve priskočijo na pomoč

Tudi na letošnjem dnevu odprtih vrat so gasilci PGD Študa za obiskovalce pripravili pester in zanimiv program, ki je vseboval različne prikaze gašenja ter preventivne ukrepe, s katerimi se izognemo morebitnim nevšečnostim. Poleg domačih gasilcev so na dnevu odprtih vrat s prikazi reševanja sodelovali še reševalci NMP ZD Domžale, vodnica reševalnega psa iz Kinološkega društva Domžale in poklicni gasilci CZR Domžale. Študljanski gasilci so poskrbeli tudi za to, da so obiskovalci lahko vmes posladkali s kostanjem in drugimi dobrotami.

V sredo, 17. oktobra 2018, se je pred gasilskim domom v Študi zbralo precej domačinov, ki so si pobližje pogledati aktivnosti gasilcev in drugih reševalnih enot. V uvodu je vse zbrane pozdravil predsednik PGD Študa Boštjan Narobe in jim predstavil tudi potek letošnjega dneva odprtih vrat, ki je vseboval kar nekaj zanimivih prikazov, kateri so nam lahko v pomoč v vsakodnevnem življenju.

Za začetek so se predstavili zdravstveni delavci NMP ZD Domžale, ki so pod vodstvom vodje službe nujne medicinske pomoči mag. Renate Rajapakse, dr. med., spec. druž. in urg. med., obiskovalcem predstavili temeljni postopek nudenja prve pomoči in sicer od najdbe neodzivne osebe, do uporabe temeljnih postopkov oživljanja z uporabo avtomatskega zunanjega defibrilatorja. Poklicni gasilci CZR Domžal so pod vodstvom Bogdana Potočnika prikazali reševanje ukleščene osebe v osebnem vozilu, ki je bilo udeleženo v prometni nesreči. Prikaz je vseboval stabilizacijo vozila ter različne tehnične posege ter ravnanje s ponesrečencem v vozilu. Vodnica reševalnega psa iz Kinološkega društva Domžale in njena psička pa sta prikazali iskanje pogrešane osebe, katero je psička našla izredno hitro.

Gasilci PGD Študa so prikazali postopek gašenja gorečega olja in sicer najprej samo z zapiranjem plina in s pokrovko, nato pa še z mokro krpo. Sledilo je gašenje z gasilnikom na ogljikov dioksid in gasilnikom na prah. Gasilci so za zaključek prikazali tudi načine, na katere se nikoli ne sme gasiti. Goreče olje se namreč nikoli ne sme gasiti z vodo, saj ogenj silovito bruhni v zrak, pri tem pa lahko zajame kuhinjske elemente ter poškoduje osebo. V zaprtem prostoru pa bi to pomenilo, da bi lahko izbruhnil požar. Da so bili praktični prikazi še bolj približani obiskovalcem, jih je bolj podrobno obrazložil poveljnik PGD Študa Aleksander Kovačič. Prepričani smo, da je bil tudi tokratni dan odprtih vrat PGD Študa za obiskovalce zelo poučen in koristen.

Tematika letošnjega meseca varstva pred požari je namenjena številki za klic v sili 112. Na številko 112 lahko pokličete, če potrebujete pomoč gasilcev, nujno medicinsko pomoč, druge reševalne službe ali policijo. Ob klicu na številko 112 ostanite mirni in povejte: kdo kliče, kaj se je zgodilo, kje se je zgodilo, kdaj se je zgodilo, koliko je ponesrečencev, kakšne so poškodbe, kakšne so okoliščine na kraju nesreče in kakšna pomoč je potrebna. POMEMBNO JE, DA ŠTEVILKO 112 POZNAMO VSI!!! Priporočamo, da se v družini pogovorite, kdaj in kako poklicati na številko 112.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi