Dan odprtih vrat PGD Homec – dan druženja in spoznavanja gasilske dejavnosti

Kot vsako leto v mesecu oktobru – mesecu požarne varnosti so tudi letos gasilci PGD Homec organizirali dan odprtih vrat, ki je bil namenjen tako otrokom kot tudi staršem in vsem, ki bi se radi pobližje spoznali z gasilstvom. Na dnevu odprtih vrat gasilci obiskovalcem prikažejo gasilsko dejavnost, opremo in vozila, poudarek pa je tudi na preventivni dejavnosti. Nosilna tematika letošnjega meseca varstva pred požari je namenjena številki za klic v sili 112.

Ker je mesec oktober mesec požarne varnosti, po mnogih prostovoljnih in poklicnih gasilskih društvih organizirajo dneve odprtih vrat, ki se vrstijo skozi ves mesec. Marsikatero gasilsko društvo pa prevzame tudi organizacijo in izvedbo gasilske vaje, ki jo v sodelovanju s sosednjimi gasilskimi društvi izvedejo v svoji vasi z vnaprej dogovorjenimi in izbranimi cilji vaje.

V PGD Homec so se v soboto, 6. oktobra 2018, obiskovalci spoznali z delovanjem njihovega gasilskega društva, voznim parkom in gasilsko opreme, kot so brizgalne, brentače, gasilske cevi, ročniki … Seveda so vse to lahko tudi preizkusili, z vodo zbijali predmete in podobno. Lokostrelsko društvo Kamnik je pripravilo streljanje z različnimi tipi lokov in puščicami v tarče, domžalski policisti so prikazali svoje policijsko vozilo, neprebojne jopiče, čelade …, s konjem Konjeniškega kluba Gibanje so otroci spoznavali svet s konjskega hrbta, Homški Sončki so predstavili skavtske aktivnosti, ki jih morajo znati za preživetje v naravi. Domači gasilci so poskrbeli tudi za predstavitev prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja z uporabo avtomatskega defibrilatorja. Obiskovalci so si z zanimanjem ogledovali tudi novo gasilsko vozilo, ki so ga homški gasilci kupili pred kratkim.

Seveda pa dan odprtih vrat ni minil brez sladkih dobrot in pečenega kostanja, za kar so poskrbele homške gasilske, saj je bilo na voljo od peciva, palačink z različnimi nadevi, do čaja in kave. Seveda pa je lepo dišalo tudi po kostanju. Vsak, ki je prišel na dan odprtih vrat v PGD Homec je prišel na svoj račun in je imel kaj videti. Poskrbljeno pa je bilo tudi za veliko otroške zabave, saj so za ta namen postavili napihljiv grad, pripravili pa so tudi zanimive gasilske igre in delavnice, na katerih so otroci preizkusili svoje gasilsko znanje.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi