Dan državnosti počastili tudi na Homcu: “Vse najboljše, Slovenija!”

25. junija praznujemo dan državnosti, ko se spominjamo dogodkov iz leta 1991, ko smo Slovenke in Slovenci izpolnili svoje večstoletne sanje in dobili lastno državo. S sprejetjem Temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije ter Deklaracije o neodvisnosti je Slovenija, ob enotni podpori slovenskega naroda in pogumu hrabrih mož, ki so prijeli za orožje v bran domovine, postala samostojna in neodvisna država.

Pred vaško lipo samostojnosti na Homcu je v sredo, 24. junija 2020, potekala proslava ob dnevu državnosti, s katero so počastili čas, ko je Slovenija po tisočletnih sanjah postala samostojna in neodvisna država. Pred tem je v cerkvi Marijinega rojstva na Homcu potekala maša za domovino, ki jo je daroval homški župnik Gašper Mauko.

Pred lipo samostojnosti, ki je bila posajena leta 1991, prav na dan državnosti, je po maši potekala slovesna akademija, kjer je bila osrednja govornica Ana Nuša Kern, ravnateljica Osnovne šole Preserje pri Radomljah. Na slovesnosti, ki jo je povezovala Mojca Jenko, je sodeloval tudi Mladinski pevski zbor župnije Homec. Slovesnost je čas, ko se spomnimo lepih in prijetnih trenutkov, ki nas ohranjajo pokončne in trdne. Ob tem si moramo prizadevati, da te spomine ohranimo tudi za prihodnje rodove. Praznujmo dan državnosti z zavestjo, da bo Slovenija obstojna samo, če nam bo resnično pomenila vrednoto.

Slavnostna govornica Ana Nuša Kern, ravnateljica Osnovne šole Preserje pri Radomljah je v svojem govoru poudarila pomen svobode, zabave, moči in preživetja ter spregovorila o potrebah, ki jih ima vsak od nas. Naša, še vedno mlada država, je uresničitev sanj in ideje o svoji državi. V govoru se je govornica dotaknila tudi skupnosti, kulture, zabave, učenja … Ob koncu se je slavnostna govornica zahvalila vsem, da jo po njenih 20. letih dela na Osnovni šoli še Preserje pri Radomljah še vedno sprejemajo kot takrat, ko je začela. Potrudila pa se bo, da bodo to raven sprejemanja ohranili.

Praznovanje Dneva državnosti ob lipi samostojnosti na Homcu, vsako leto pripravijo Krajevna skupnost Homec – Nožice, KS Preserje, Župnijska Karitas Homec, KD Jože Gostič Homec, Skavtski steg Homec, Župnija Homec, PGD Homec in ŠD Homec. Zaradi dežja, ki je zmotil konec proslave, je simbolično kresovanje odpadlo, druženje po proslavi pa se je nadaljevalo v župnišču na Homcu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi