Cvetke s Kolodvorske ali kako na hitro parkirati po domžalsko

S prenovo Kolodvorske ceste smo v Domžalah dobili območje umirjenega prometa. Večina tamkajšnjih površin je po novem namenjena pešcem in kolesarjem, zato tam ni več možno parkirati, je pa zaenkrat še vedno omogočen enosmerni promet. Kljub temu, da gre za območje umirjenega prometa, smo vsakodnevno priča številnim voznikom, ki se na prometne znake in novo ureditev po domače povedano požvižgajo, saj za svoje kratkotrajne opravke puščajo svoje avtomobile na območju, ki je namenjeno pešcem in kolesarjem, zapirajo prehode za pešce in še kakšna cvetka bi se našla.

Razlog, da prihaja do takšnih stvari, je treba iskati v naši miselnosti, da se moramo pripeljati vse do vrat ali pa čim bližje. Nekaj korakov peš je namreč za marsikoga že prehud napor. Ravnanje teh, ki puščajo avtomobile na prostoru namenjenim pešcem in kolesarjem ter tudi slepim in slabovidnim, je neodgovorno, za kar tudi ni opravičila. No, ti ki tako puščajo svoje avtomobile imajo vsi bolj ali manj enako opravičilo: “Saj sem samo za hip skočil v trgovino, po opravkih …” To ni nobeno opravičilo, saj je naokrog dovolj parkirišč. Je pa res, da je potem treba narediti nekaj korakov peš.

Smo pa v preteklih dneh na Kolodvorski cesti že večkrat opazili policiste, ki so tam opravljali nadzor. Edina rešitev za neodgovorne voznike je kazen. Ko te enkrat udari po denarnici, bo naslednjič veliko lažje poiskati prosto parkirno mesto in narediti nekaj korakov peš.

Druga težava, ki jo imajo nekateri vozniki na omenjenem območju pa je ta, da pri semaforju s križiščem z Ljubljansko cesto svoja vozila ne ustavijo pred črto, ampak zapeljejo vse do sredine označenega prehoda za pešce. V tem času, ko čakajo, da se na semaforju prižge zelena luč, pa ovirajo prehod pešcem. Da ne pozabimo omeniti še občutka za hitrost, ki ga nekateri vozniki, ki peljejo po tej cesti nimajo. Nekaj cvetk s Kolodvorske ceste, fotografije so nam poslali tudi naši bralci, si oglejte v fotogaleriji.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, bralci

Tagi