Čebelice moje prijateljice: O čebelah in čebeljih pridelkih ter o higieni in varni hrani

Čebele za svoj obstoj še nikoli niso tako potrebovale pomoči človeka in čebelarjev kot danes, obenem pa nam za naše zdravo življenje ponujajo naravne zaklade iz čebeljega panja. In prav to poslanstvo čebel, podkrepljeno z dolgoletnimi izkušnjami in širokim znanjem, Brane Borštnik z veseljem predaja mladim rodovom, tako predšolskim otrokom, kot tudi osnovnošolskim v okviru čebelarskega krožka in ne nazadnje svoje znanje o pomenu obstoja čebel in čebeljih izdelkov ter skrbi za čebelje družine podaja tudi članom krožka pod okriljem vseživljenjskega izobraževanja. Slovenci smo lahko ponosni, da je na našo pobudo postal 20. maj svetovni dan čebel. Dolga tradicija čebelarjenja v Sloveniji in poseben odnos do čebel nas nagovarja, da zvemo kaj več o koristnosti medu, cvetnega prahu in čebeljih produktov ter tudi o varni hrani.

V Domu krajanov na Studencu sta Čebelarsko društvo Krtina-Dob in Turistično društvo Rača v četrtek, 1. marca 2018, pripravila predavanje o čebelah in čebeljih pridelkih ter o higieni in varni hrani. Predavala sta priznana predavatelja Branko Boršnik, čebelar iz Velikih Lašč  ter dr.  Andrej Ovca, dipl. san. inž., ki sta predavanje popestrila še s slikovnim materialom.  Vse prisotne, ki so dodobra napolnili veliko sejno sobo do zadnjega kotička, sta v uvodu pozdravila Marjan Koderman, predsednik ČD Krtina-Dob ter predsednica TD Rača Ani Šlibar.

Branko Borštnik, čebelar in promotor uživanja cvetnega prahu, ki se ukvarja samo s pridobivanjem cvetnega prahu, je velik zagovornik redne uporabe cvetnega prahu v prehrani, veliko izobražuje mlade čebelarje, pa tudi raziskovanje mu ni tuje. Povedal nam je, kako pridobiva cvetni prah, kako naj ta prah uživamo, dodal pa je tudi nekaj priporočil sedanjim in bodočim uživalcem cvetnega prahu. Poleg tega je Branko Borštnik tudi predavatelj Čebelarske zveze Slovenije, preglednik medu in svetovalec svetovalne službe pri ČZS ter pisec strokovnih člankov, pa tudi inovator. Izdelal je namreč t.i. visoko podnico z notranjim smukalnikom za cvetni prah, ki med slovenskimi čebelarji postaja vse bolj iskana novost. Kot predsednik Čebelarskega društva Velike Lašče je Brane Borštnik lep zgled marljivosti in vztrajnosti, kakršne so tudi vzornice čebele in prav gotovo je sam veliko pripomogel, da čebelarji delujejo v prid naše neokrnjene narave in ohranjanja kulturne dediščine.

Branko Borštnik, čebelar in promotor uživanja cvetnega prahu.

Dr. Andrej Ovca pa nam je predaval o živilski dejavnosti, ki jo izvajamo doma, ko nakupujemo, shranjujemo ali kuhamo hrano in kakšno  veliko moralno in zakonsko dolžnost imamo, da stalno vzdržujemo ustrezen nivo osebne higiene. Ta je eden od dejavnikov za zagotavljanje varnih živil in preprečevanje zdravstvenih posledic zaradi nehigienskega ravnanja z živili. Večina ljudi je občasno prenašalec povzročiteljev okužb in zastrupitev s hrano. S pravilno osebno higieno in pravilnimi postopki dela preprečimo prenos teh povzročiteljev na živila, na površine in na druge ljudi. S tem preprečimo pojav izbruhov črevesnih nalezljivih bolezni, ki se prenašajo s hrano, vodo in kontakti.

Dr. Andrej Ovca.

Veliko okužb in zastrupitev z živili se prenese preko rok. Za zmanjšanje tega tveganja, ki ogroža zdravje drugih ljudi in lastno zdravje, je izredno pomembno pravilno umivanje rok. S pravilnim umivanjem rok odstranimo z njih umazanijo in pomembno zmanjšamo prisotnost zdravju škodljivih mikroorganizmov na rokah.  Rok ne brišemo v kuhinjske krpe ali delovno obleko. Pod nakitom in uro se roke potijo, nabira se umazanja, ostanki živil in mikroorganizmi. Rok z nakitom in urami ne moremo nikoli pravilno umiti. Čiščenje v ožjem pomenu besede je odstranjevanje vidnih in nevidnih nečistoč s površin. Pogosto si zastavljamo vprašanje, kdaj je površina v resnici čista. Estetski videz površine po čiščenju je sicer pomemben, vendar ni zagotovilo, da je površina tudi higiensko čista.

Navzkrižno onesnaženje pomeni prenos mikroorganizmov na živila prek drugih živil, kuhinjske opreme, pribora, domači pri delu z živili. Živila se lahko navzkrižno onesnažijo z mikroorganizmi (bakterijami, virusi …) zaradi nehigienskega rokovanja z živili med pripravo, shranjevanjem ali distribucijo. S preprečevanjem navzkrižnega onesnaženja živil zmanjšujemo možnost okužb in zastrupitev z živili oziroma črevesnimi nalezljivimi boleznimi pri ljudeh. Pri navzkrižnem onesnaženju se mikroorganizmi na živilo lahko prenašajo na več načinov: z živila na živilo;  prek oseb, ki delajo z živili;  prek kuhinjske opreme, posode in pribora; prek drugih možnih načinov prenašanja (glodavci, insekti). Zato pa le čim več higiene v domačem kuharskem okolju.

Po predavanju so obiskovalci poskusili čebelje dobrote.

Po predavanju so obiskovalci poskusili domače čaje z različnimi okusi medu, medeno pivo, medico, domači jogurt z cvetnim prahom in še vrsto drugih kulinaričnih dobrot, ki so jih napekle in pripravile prizadevne članice TD Rača.

Fotografije prezentacije predavanja si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar: Foto, video: Miro Pivar

 

Tagi