Čebelar Jure Andrejka postal mednarodni podprvak v pridelavi kostanjevega medu

Letošnja sezona čebelarjenja se je že zaključila, saj se čebele že pripravljajo na počitek. Le-tega prav veliko na voljo ne bodo imeli čebelarji, saj jih v tem času čaka veliko opravil, med katerimi morajo med drugim tudi poskrbeti, da bodo čebelje družine preživele zime. Letošnja čebelarska sezona čebelarjem sicer ni bila naklonjena, bodo pa medeni pridelki toliko slajši. Kakšen med so pridelali, so nekateri čebelarji minule dni preverjali na 18. mednarodnem ocenjevanju medu, ki ga je organiziralo Čebelarsko društvo Semič.

Med čebelarji, ki so se v Semiču udeležili 18. mednarodnega ocenjevanja medu, je bil tudi mladi domžalski čebelar Jure Andrejka, ki je na ocenjevanju prejel kar dve zlati priznanji za kostanjev in gozdni med, postal pa je tudi mednarodni podprvak (2. mesto) v pridelavi kostanjevega medu, za kar je prejel pokal.

Jure nam je povedal, da bil zelo vesel in srečen priznanj in pokala, ki jih je prejel za svoj med. “Kljub letošnji zelo slabi sezoni, so mi moje čebelice prinesle veliko sreče,” je dejal mladi čebelar iz Rodice, ki nam je še zaupal, da je na podelitvi, ki je potekala v nedeljo, 20. oktobra 2019, prvič oblekel svojo slovensko narodno čebelarsko uniformo. Jure je letos avgusta s svojim medom sodeloval tudi na mednarodnem ocenjevanju medu, ki je potekalo v okviru kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni, kjer je prejel zlato priznanje za kostanjev med in srebrno medaljo za gozdni med.

Na letošnjem 18. mednarodnem ocenjevanje medu v Semiču so prejeli 167 vzorcev medu, ki ga je na ocenjevanje poslalo 107 čebelarjev iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Črne Gore, ZDA in Nove Zelandije.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Arhiv Jureta Andrejke

Tagi