Če želimo poskrbeti za našo prihodnost, moramo skrbeti za naravo

Svetovni dan okolja – Čas za naravo

Generalna skupščina Združenih narodov je 48 let nazaj razglasila 5. junij za svetovni dan okolja z namenom, da bi vzbudila večje zanimanje za okolje, pritegnila pozornost odločevalcev za okoljsko tematiko in pri ljudeh sprožila zavest, da so ključni akterji pri oblikovanju prihodnosti. Krovna tema svetovnega dneva okolja je letos ”Čas za naravo”, namen pa je spomniti ljudi, kako zelo smo odvisni od narave in kako zelo je narava odvisna od našega ravnanja.

Hrana, ki jo jemo, zrak, ki ga dihamo, voda, ki jo pijemo, izvirajo iz narave. Če želimo poskrbeti za našo prihodnost, moramo skrbeti za naravo.

Kako lahko poskrbimo za naravo?

1. Zmanjšajmo količino odpadkov. Ravnajmo po načelu manj je več in nakupujmo preudarno. Kupujmo lokalno pridelane izdelke, ki so brez embalaže (na primer nepakirano sadje in zelenjavo, kruh, orehe in podobno), pri nakupovanju pa uporabljajmo vrečke za večkratno uporabo ali košaro. Stvari, ki jih ne potrebujemo več, a še vedno služijo svojemu namenu ali pa potrebujejo le manjše popravilo (igrače, premajhna oblačila, pohištvo, različne naprave), lahko prodamo, poklonimo komu, ki jih potrebuje, podarimo dobrodelnim organizacijam ali zbirateljem določenih vrst odpadkov.

2. Odpadke ločujmo. Prvi pogoj za uspešno recikliranje je ločeno zbiranje odpadkov. Odpadki, ki so zbrani ločeno, so namreč predani različnim podjetjem, ki poskrbijo za njihovo predelavo in uporabo snovi za nove izdelke. Z recikliranjem zmanjšujemo količino odpadkov, ki sicer zavzamejo dragocen prostor na odlagališčih, poleg tega pa zmanjšamo porabo naravnih surovin, ki jih sicer potrebujemo za izdelavo novih izdelkov ter prihranimo vodo in energijo.

Za pomoč pri vsakodnevnem ločevanju odpadkov si lahko prenesete kratka navodila TUKAJ.

3. V kanalizacijo spuščajmo le tisto, kar tja sodi. Kanalizacija ni smetnjak, zato v odtoke in stranišče ne smemo metati odpadkov. Nevarni odpadki, kot so na primer zdravila, barve in podobno, vsebujejo težko razgradljive in strupene snovi, zato v primeru, da jih zlijemo v odtok ali stranišče, otežujejo čiščenje odpadne vode na čistilni napravi. Trdni odpadki, kot so drobni plastični predmeti, vlažilni robčki, tekstil lahko zamašijo odtočno cev in s tem lahko povzročijo poplavo iz kanalizacije ali pa povzročijo okvaro črpalk, ki skrbijo za to, da odpadna voda teče proti čistilni napravi. Organski odpadki, kot so ostanki hrane, v kanalizaciji pa povzročajo neprijetne vonjave, poleg tega pa so vaba in hranilo za glodavce, ki se zato lahko prekomerno razmnožujejo.

V kanalizaciji pogosto pristanejo tudi odpadki, ki tja vsekakor ne spadajo. Vlažilni robčki in krpe, ki v vdosi ne razpadejo, lahko povzročijo okvaro črpalk.

4. Varčujmo z vodo. Čeprav imamo srečo in živimo na območju, kjer za enkrat ni pomanjkanja pitne vode, se moramo zavedati, da je pitna voda dragocena dobrina. Voda sicer velja za obnovljiv vir, ampak jo zaradi hitre rasti prebivalstva izrabljamo hitreje, kot se lahko obnavlja. Med umivanjem zob in tuširanjem vodo zapirajmo. Preverimo tudi, ali v našem domu vse pipe dobro tesnijo. Veliko vode lahko namreč po nepotrebnem izteče zaradi majhnih okvar, ki ji na prvi pogled morda niti ne opazimo. Za zalivanje vrta in okrasnih rastlin pa lahko uporabljamo deževnico, ki jo zbiramo v posebni posodi ali sodu.

5. Varčujmo z električno energijo. Ugašajmo električne naprave in luči, ko jih ne potrebujemo. Kupujmo energijsko varčne gospodinjske aparate, perilo pa ob lepem vremenu sušimo na prostem.

6. Za krajše razdalje avto pustimo doma in se na pot odpravimo peš ali s kolesom. To je dvakrat koristno – za naše okolje in naše zdravje.

7. Večkrat pojdimo v naravo in začutimo njen utrip. Če bomo povezani z naravo, bomo lepše skrbeli za njeno prihodnost.

In ne pozabimo: štejejo dejanja vsakega izmed nas.

 

 

Tagi