Brdski sadovnjak na široko odprl svoja vrata obiskovalcem

Prva septembrska sobota je bila v poskusnem sadovnjaku Brdo pri Lukovici rezervirana za ljubitelje sadjarstva. V sadovnjaku Kmetijskega inštituta Slovenije, ki obsega več kot 16 hektarov, je potekal tradicionalni dan odprtih vrat, kjer so obiskovalci poleg pridelkov z Brda lahko kupili tudi sadne sadike iz Drevesnice Zakotnik, izdelke Sadjarskega društva Dravograd, kuharske knjige Emilije Pavlič, domače marmelade, olivno olje in dobrote iz koprske kmetije Martisa, okusne pridelke z domače kmetije Pr’Mažotet in še kaj se je našlo pod blagovno znamko Zakladi Črni graben. Navkljub dežju se je v dopoldanskem času zbralo več kot 150 obiskovalcev, ki so prisluhnili trem predavanjem, si ogledali manjšo razstavo, obiskali sadjarsko tržnico ali nakupili jabolka, ki so dozorela na jablanah v sadovnjaku na Brdu pri Lukovici.

»Tokrat že 19. leto v jesenskem času organiziramo srečanje, na katerega povabimo ljudi, da vidijo kaj delamo in jim pokažemo rezultate našega celoletnega dela. Hkrati popestrimo dogajanje s stojnicami z razstavljavci, najbolj pomembno pa se nam zdi tematsko predavanje,« razlaga vodja KIS sadovnjaka Brdo Roman Mavec.

V dopoldanskem času so zbrani prisluhnili izobraževalnim tematikam

Vrata so se za obiskovalce odprla v soboto, 7. septembra, med 10. in 17. uro. V dopoldanskem času so zbrani prisluhnili izobraževalnim tematikam o vplivu klimatskih sprememb na pridelavo sadja ter vplivu vode na rast in razvoj plodov jablane, o katerih sta spregovorila dr. Andreja Sušnik z Agencije za okolje in dr. Matej Stopar s Kmetijskega inštituta.

Dopoldanski nalivi niso vplivali na razpoloženje

Kljub dežnim kapljam so se obiskovalci pogreli ob domačem golažu, si ogledali manjšo razstavo ali se sprehodili ob stojnicah. Na eni se je predstavila kmetija Martisa, ki se nahaja na Obali v bližini Kopra: »S Kmetijskim inštitutom Slovenije na dnevu odprtih vrat v poskusnem sadovnjaku Brdo sodelujemo že kar nekaj let in se vsako leto z veseljem odzovemo vabilu,« pojasnjuje Mariza Bais. S seboj so prinesli domače grozdje, fige, refošk, malvazijo, desertno vino iz refoška in malvazije, olivno olje ter marmelade iz različnih vrst sadja, ki ga imajo na kmetiji, predvsem iz hrušk, višenj, češenj in kakijev. »Na Brdu se imamo zelo lepo. Veseli nas, da smo se kar nekako povezali in se radi srečujemo ob takšnih prijetnih dogodkih,« dodaja sogovornica.

Predstavila se je tudi Mariza Bais iz kmetije Martisa v bližini Kopra

Za vsakogar nekaj

Nove kolekcije je predstavil univ. dipl. inž agr. Boštjan Godec, obiskovalci pa so si nekatere sorte lahko tudi pobližje ogledali, si prebrali več o njih, da so lažje sprejeli odločitev za pravi nakup. Eden od novejših trendov v pridelavi jabolk je jesenska rdeče mesnata sorta Rotter Mond (angl. Red Moon), ki zori v prvi polovici septembra. Prav tako imajo na Brdu sorto Isaaq, predstavnika skupine jabolk za prigrizek. Plodovi te skupine so relativno majhni (100 g), vendar še vedno zelo kakovostni in kvalitetni.

V zadnjem času se pojavlja veliko alergijskih reakcij na različne vrste prehrane. V severnem delu Evrope je alergija na uživanje jabolk prisotna v 2 % deležu, vendar sta med najbolj znanimi dve nizozemski hipoalergeni sorti, ki se imenujeta Elise in Santana. Sorti ne povzročata alergičnih reakcij, kot so na primer izpuščaji ali oteklo grlo, in je povpraševaje iz leta v leto večje.

Avtor: Lea Smrkolj; Foto: Lea Smrkolj

Tagi