Branje in šport

Branje, telesna aktivnost in pisanje so trije stebri uspešnega boja proti stresu, tesnobi, depresiji in drugim težavam, s katerimi se v sodobnem svetu srečujemo vedno bolj pogosto. Že od nekdaj so te tri dejavnosti najpomembnejša orodja pri osebni rasti in uravnoteženem ter kakovostnem bivanju, napolnjenem s smislom in veseljem do življenja. Ko beremo zgodbe ljudi, nam ti nemalokrat zaupajo, da so jih iz stisk rešile ali vodile do uspeha ravno knjige v povezavi s telesno aktivnostjo.

V Sloveniji že nekaj let poteka Evropski teden športa. Tudi letos bo med 23. in 30. septembrom več dogodkov, ki bodo spodbujali k telesni dejavnosti ne le med tednom športa, temveč vse leto. Več o dogodkih si lahko preberete tukaj.

Knjižnica Domžale v tej zgodbi predstavlja knjigo in branje. Branje skozi zgodovino ohranja svoj kulturni in družbeni pomen. Besede v knjigah imajo moč, da nas spremenijo in vsak, ki bere, živi tisoč življenj. Če iščete smisel, se obrnite h knjigam in športu, gibanju.

Knjižnica Domžale se bo Evropskemu tednu športa priključila s športno bralno značko Branje in šport. Povabilu k sodelovanju v projektu se je z veseljem odzval tudi direktor Hiše na travniku iz Doba pri Domžalah, gospod Matic Strehar, ki je pozdravil in podprl idejo o združevanju športa in branja.

Vsi, ki bi si želeli sodelovati, si boste knjige iz seznama lahko izposodili v Knjižnici Domžale. Če bo seznam knjig za vas premalo, vas vabimo, da si prosto izberete knjige s področja športa, alpinizma ali telesne kulture, ki jih v naši knjižnici ne manjka. Od  septembra do konca aprila bo moral vsak, ki bo žele zaključiti bralno značko, prebrati tri knjige in v pripravljeno zgibanko napisati kratek vtis o prebranem. Hkrati vas tudi vabimo, da se skupaj s knjigo in svojim športnim rekvizitom fotografirate ter nam fotografije pošljete. Zgibanko boste prejeli v knjižnici ali v Hiši na travniku. Vsi, ki boste bralno značko opravili, boste prejeli simbolične nagrade, nekaj srečnih izžrebancev pa bo prejelo tudi lepe športne nagrade, ki jih bodo prispevala Hiša na travniku in ostali sponzorji. V okviru športne bralne značke bomo v Knjižnici Domžale gostili Loro Klinc, partnerico Primoža Rogliča, ki je izdala knjigo z naslovom Kilometer nič. Avtorica je knjigo posvetila vsem zvestim slovenskim navijačem in je začela nastajati na lanski dirki po Španiji.

Ob zaključku bralne značke bomo skupaj s Hišo na travniku pripravili še zaključno prireditev.

Mnogo razlogov za optimizem in veselje imamo, če si le dovolimo in se prestavimo iz cone udobja. Pridružite se Knjižnici Domžale in Hiši na travniku v tem čudovitem projektu, ki lahko postane naša vsakoletna stalnica.

Avtor: Kristina Galun, Knjižnica Domžale

Tagi