Bi se želeli šolati in zaposliti v Policiji?

Pomagati ljudem v nesreči, skrb za spoštovanje zakonov ter zagotavljanje varnosti v družbi zahtevajo odprtega, komunikativnega in odločnega človeka z občutkom za pravičnost.

Se prepoznaš v navedenem opisu? Si pripravljen na izziv, nove in zanimive naloge, na dodatno izpopolnjevanje znanja in veščin? Si želiš prispevati k varnosti v svojem okolju, dinamičnega, zanimivega in nikoli dolgočasnega delovnika? Potem se nam pridruži in postani policist/policistka.

Kako se nam lahko pridružiš?

Če si želiš postati policist ali policistka se lahko po zaključeni srednji šoli vpišeš na Višjo policijsko šolo v Tacnu. Vpis poteka do 15. 3. 2024, enako kot na ostale višje šole.

Po vpisu in izpolnjenih sprejemnih pogojih, po pozitivno opravljenem sprejemnem postopku dobiš v podpis pogodbo o zaposlitvi. Po podpisu ti prične teči delovna doba in že v času študija prejemaš plačo kot vsak uslužbenec, študij pa je brezplačen. Imaš možnost nastanitve v Tacnu v Policijski akademiji, kjer ti ponujamo tako bivanje, kot tudi izobraževanje, šport, knjižnico, praktično vse, kar boš potreboval v dveh letih študija.

Ko uspešno zaključiš prvo leto, se vpišeš v drugi letnik, pogodba se ti podaljša. Ko opraviš vse študijske obveznosti, se s teboj sklene delovno razmerje za nedoločen čas in pričneš z delom na eni izmed policijskih postaj.

V razpisu so navedeni vsi pogoji, ki jih moraš izpolnjevati, temu pa sledijo še fizični in psihični testi. Na spletni strani »policija.si« si lahko vse te pogoje tudi pogledaš in se z njimi podrobno seznaniš.

Za podrobnejšo in neposredno seznanitev z delom policistov, ti nudimo tudi možnost obiska naše policijske postaje. Na policijski postaji ti bomo predstavili delavnik policista, pokazali opremo in z veseljem odgovorili na tvoja vprašanja. Za termin nas lahko kontaktiraš na telefonsko številko policijske postaje Domžale 01 724-65-80.

Vprašanja lahko nasloviš tudi na elektronski naslov naše policijske postaje pp_domzale.pulj@policija.si ali zaposlitev.pulj@policija.si. Na naslova lahko tudi sporočiš željo po obisku policijske postaje, lahko pa se tudi sam zglasiš na najbližjo policijsko postajo. Veliko našega dela je predstavljeno tudi na Facebook strani Policijske uprave Ljubljana, kjer smo prav tako na voljo za vprašanja.

Če se boš odločil za delo v Policiji ne zamudi vpisa na študij in se nam pridruži.

S čim vse se boš v službi srečeval?

S svojim delom boš pomagal ljudem in skrbel za varnost državljanov, imel boš dinamično delo, ki prinaša veliko izzivov. Na začetku je to predvsem delo na terenu kot policist na policijski postaji, kjer boš opravljal naloge v patruljah, preiskoval različna kazniva ravnanja, obravnaval prometne nesreče, obravnaval različne dogodke, izvajal intervencije ob različnih dogodkih, skupaj z občani skrbel za varnost v lokalnih okoljih in nabiral izkušnje za tvoje nadaljnje delo v policiji.

Seznanil se boš kako funkcionira interventna številka 113, delo kriminalistov, vodnikov službenih psov, konjenikov, posebne policijske enote, specialne enote, letalske policijske enote, enot za nadzor državne meje in delal predvsem z ljudmi.

Z leti boš lahko, ob prizadevnem in zavzetem delu, dodatnem usposabljanju, pridobivanju delovnih izkušenj ter izkazanem interesu, postal del teh specializiranih enot tudi sami. Možnosti za napredovanja oz. premestitev na delovna mesta, ki te bodo še posebej zanimala,  je zares veliko. Možnosti so tudi za delo v tujini, tako v mirovnih misijah na različnih koncih sveta, kot tudi pomoč drugim policijam po svetu.

Lahko boš tudi član ali članica posebne policijske enote in boš  opravljali zahtevnejše naloge ob različnih dogodkih. Taki dogodki so zlasti večje športne prireditve, demonstracije, protesti, kjer se pričakujejo večje kršitve javnega reda in miru, večje iskalne akcije Za opravljanje tovrstnega dela se boš lahko dodatno usposabljal.

Del posebne policijske enote je tudi Gorska policijska enota, kar je kot nalašč za vse, ki imate radi gore in boste skozi posebno usposabljanje pridobili znanje za izvajanje nalog policije v visokogorju. Tu gre predvsem za obravnavo nesreč v gorah, sodelovanje v iskalnih akcijah, pa tudi preventivno opozarjanje obiskovalcev gora o ustreznosti njihove opreme in na druge nevarnosti v gorah. Pri tem delu boš tudi večkrat sodeloval z letalsko policijsko enoto in boš pri izvajanju nalog neposredno sodeloval kot del ekipe v helikopterju.

Postaneš lahko policist postaje prometne policije, kjer bo tvoja osnovna naloga skrb za varnost udeležencev v cestnem prometu, obravnaval boš prometne nesreče in druge dogodke v cestnem prometu. Svoje naloge pa boš lahko opravljal tudi na motorju.

Če te veseli delo z živalmi se boš lahko usposobili za vodnika službenega psa ali policista konjenika in boš policijske naloge opravljal s pomočjo službenega psa ali konja.

Svojo kariero boš lahko gradil kot kriminalist pri pregonu storilcev najhujših kaznivih dejanj. V okviru kriminalistične policije se boš lahko specializirali za preiskavo splošne ali organizirane kriminalitete, obravnavo kriminalitete s področja gospodarstva, računalništva, lahko pa postaneš tudi kriminalistični tehnik, forenzik, bombni tehnik.

Če imaš odlične psihofizične sposobnosti lahko postaneš tudi član specialne enote policije, ki je namenjena za izvajanje najzahtevnejših nalog policije.

Lahko se usposobiš tudi za varovanje najvišjih političnih predstavnikov tako doma kot v tujini. Delo policista je predvsem delo z ljudmi, zato tudi velikokrat izvajamo predavanja v šolah o raznoraznih aktualnih temah, sodelujemo na sejmih in preventivnih aktivnostih, obiskujemo vrtce in osnovne šole, kjer je vedno dobra energija in se vedno radi vračamo.

Skratka, policijsko delo je dinamično, raznoliko in tudi zelo zanimivo, ponuja ti veliko možnosti za karierno napredovanje in razvoj.

Vabljeni k vpisu!

Avtor: Policijska postaja Domžale

Tagi