Bi se radi naučili, kako se pripravi Martinova pojedina?

Enajstega novembra po našem koledarju goduje svetnik Martin. Na ta dan iz mošta dozori mlado vino. Včasih je bil to praznik, katerega so še posebej praznovali na podeželju, saj je takrat to pomenilo, da so bili pred zimo pospravljeni vsi pridelki. Pečena goska, rdeče zelje, mlinci in še kakšne druge domače dobrote so se takrat obvezno znašle na jedilniku.

Tradicionalna pojedina se je skozi čas prijela kot Martinova pojedina oziroma martinovanje, ki ga za obloženo mizo praznujemo vsako leto. Martinove pojedine oziroma martinovanja vsako leto v času prihoda svetega Martina pripravijo v marsikaterih gostilnah in restavracijah, seveda pa Martinovo pojedino lahko pripravimo tudi doma in na ta način za bližnje in pa tudi prijatelje pripravimo pravo kulinarično razvajanje. Sliši se vsekakor lepo, a se pri marsikomu hitro pojavi vprašanje, kako pripraviti Martinovo pojedino, saj gre konec koncev za jedi, ki so na naših mizah bolj poredko.

Da bo pot do letošnje Martinove pojedine lažja, v domžalski Atrij kleti v sredo, 6. novembra 2019, ob 18. uri pripravljajo kulinarično delavnico, na kateri se boste naučili, kako se pripravi Martinova pojedina. Na kulinarični delavnici, na kateri bo z vami kuhal kuharski mojster, se boste naučili pripraviti obrok s štirimi jedmi, začinjen s praktičnimi nasveti in napotki mojstra kuhanja. To pa še ni vse. Poleg vsake jedi boste svoje brbončice razvajali s priporočenim vinom vrhunskih slovenskih in tujih vinarjev.

KAJ SE BO KUHALO?

PREDJED Pašteta iz gosjih jeter na popečenih kruhkih z bučkinimi rezinami
JUHA Fina bučna juha
GLAVNA JED Pečena račja prsa v brusnični omaki, kostanjev pire z rdečim zeljem
SLADICA Jabolčni mošnjički z bučo in smetano

 

KDAJ? Sreda, 6. november 2019, ob 18. uri
KJE? Atrij klet, Ljubljanska cesta 106b, Domžale
PRIJAVE 031 837 848
CENA 39 € (z DDV)

Atrij klet se nahaja na Ljubljanski cesti 106b. Prijeten ambient, ki je urejen v starinskem stilu, je več kot primeren za umik iz vsakdanjega tempa življenja, kjer lahko v družbi s prijatelji izpiješ čašo žlahtnega vinca različnih priznanih slovenskih in tujih blagovnih znamk. Prostor je več kot primeren tudi za zaključene družbe, kjer se lahko ob dobri kapljici družite s prijatelji, sodelavci, sorodniki …

Miha Ulčar; Foto: Atrij Klet

Tagi