Beljakovine: zakaj so pomembne in kdaj poseči po prehranskih dodatkih?
Beljakovine (pogosto jih imenujemo tudi s tujko – proteini) so organske molekule, sestavljene iz manjših enot, imenovanih aminokisline. Ker pa je vsaka beljakovina sestavljena iz različnih aminokislin, obstaja zelo veliko različnih vrst beljakovin. Človeško telo lahko samo proizvaja beljakovine, katere so nujno potrebne za njegovo normalno delovanje, vendar pa moramo osnovne gradnike teh beljakovin (aminokisline) v telo vnesti s primerno prehrano.
Beljakovinska živila našemu telesu omogočijo, da lahko v procesu prebave zaužite beljakovine razgradi na njihove gradnike, aminokisline, nato pa jih nadalje uporabi za ponovno sestavljanje vseh tistih beljakovin, ki jih nujno potrebuje za svoje normalno delovanje.
Aminokisline na splošno delimo na dve skupini: esencialne in neesencialne aminokisline. Iz nabora 21 standardnih aminokislin, lahko naše telo samo sintetizira zgolj 11 aminokislin, ki jim pravimo neesencialne aminokisline. Drugih, esencialnih aminokislin, pa človeško telo ne more samo sintetizirati, zato jih je potrebno zaužiti s hrano.
Zakaj potrebujemo beljakovine
Beljakovine so osnovni gradniki celic in mišičnih tkiv. Nujno potrebne so za proces rasti, kakor tudi za regeneracijo mišic in tkiv. Beljakovine so torej ključnega pomena v vsakem organu človekovega telesa, skrbijo za hormonsko ravnovesje in produkcijo encimov. So nujen element za normalno delovanje organizma. Le zadosten dnevni vnos beljakovin namreč zagotavlja dobro delovanje telesa in imunskega sistema, posledično pa tudi zdravje in dobro počutje.
Kakšna je priporočena dnevna količina beljakovin za odraslo osebo
Prepričanje, da beljakovine potrebujejo le športniki in visoko aktivni posamezniki, je zmotno. Beljakovine na dnevni ravni potrebujemo vsi. Povprečen priporočljiv vnos beljakovin za odrasle moške je 59 gramov na dan, za ženske pa 47 gramov beljakovin na dan. S staranjem (nekako po dopolnjenem petdesetem letu) se dnevna potreba po beljakovinah zniža, približno za 1 gram na vsakih deset let. Povečane potrebe po beljakovinah so pri otrocih v času rasti, pri nosečnicah po četrtem mesecu nosečnosti in seveda pri športnikih. Načeloma ni dokazano, da bi imel presežen dnevni vnos beljakovin škodljive učinke za zdravje, kljub temu pa veljajo smernice tudi za nekakšno zgornjo mejo vnosa beljakovin, pri kateri ni pričakovati neželenih učinkov: do 120 gramov na dan za normalno aktivne ženske, oziroma do 140 gramov na dan za normalno aktivne moške.
Mešanice beljakovin – prehranski dodatki
Beljakovinske mešanice omogočajo trajno oskrbo telesa z beljakovinami. Sestavljene so lahko iz različnih virov beljakovin, lahko pa vsebujejo tudi kombinacije več različnih virov, zato se vsak vir beljakovin v telesu sprosti ob drugačnem času. Ker gre za mešanice oziroma kombinacije različnih beljakovin, tako živalskega kot tudi rastlinskega izvora, skupaj zagotavljajo mnogo boljši učinek od beljakovin, zaužitih s hrano.
Kaj so beljakovinski izolati
Beljakovinski izolati so po posebnem postopku pridobljeni, najbolj kakovostni in najbolj zaželeni produkti v obliki beljakovinskega praška. Proizvajalci beljakovinskih izdelkov so se dogovorili, da vsak izdelek, ki vsebuje nad 85 % beljakovin na 100 gramov deklarirajo kot izolat. Vsi drugi izdelki, ki vsebujejo manj kot 85 % beljakovin na 100 gramov pa so deklarirani kot koncentrat. Beljakovinske izolate torej odlikuje predvsem čistost – vrhunska sestava brez nepotrebnih primesi (manj maščob, ogljikovih hidratov in sladkorja). Primerni so tudi za ljudi z intoleranco na laktozo. Cena izolatov pa je v primerjavi s koncentrati ali hidrolizati posledično zato lahko nekoliko višja.
Kaj so beljakovinski hidrolizati
Beljakovinski hidrolizati so vrsta proteinov, pri katerih napredna formula omogoča pospešeno sproščanje beljakovin v telo. Peptidne molekule se namreč hitreje absorbirajo, zaradi postopka hidrolize pa je bistveno zmanjšana tudi možnost za nastanek intolerance (alergij).
Beljakovinski koncentrati
Beljakovinski koncentrati so izdelki, ki vsebujejo najnižji odstotek beljakovin, pod 85 % na 100 g. Žal še vedno veliko ljudi misli, da velja koncentrat za slabo beljakovino, izolat pa za dobro, vendar temu ni nujno tako. Ključnega pomena je namreč način filtracije: pomembno je, kako grobi filtri se uporabljajo v proizvodnem procesu koncentrata. Za lažjo predstavo – postopek, imenovan mikrofiltracija, zagotavlja uporabo filtra do cca 1 mikrometer, postopek imenovan ultrafiltracija pa se izvaja s filtrom v velikosti 250 nanometrov in manj. Od tega kakšna filtracija se uporablja v procesu proizvodnje proteinov pa je odvisna končna kakovost izdelka oziroma koncentrata.
Kaj nam zagotavljajo nadomestki beljakovin
Beljakovine so nepogrešljivo makrohranilo. Ker jih z običajno prehrano navadno v telo ne vnesemo dovolj (oziroma nam to lahko iz različnih razlogov predstavlja težavo), lahko poskrbimo za zadosten vnos s proteinskimi dodatki. Pri osebah s povečano potrebo po beljakovinah zaradi ekstremnih naporov, kot so rekreativni in vrhunski športniki, za krajše obdobje okrevanja pa tudi nekateri bolniki ter za zagotavljanje potrebnega dnevnega vnosa beljakovin pri hujšanju pa lahko, seveda ob redni, uravnoteženi in zdravi prehrani, posežete po proteinskih dodatkih.
Naročnik oglasa: flexshop.com
Galerija izdelkov, ki imajo odlično sestavo, so okusni, obenem pa se z njimi ne boste pregrešili na dieti: