BAHNETOVE likerje odlikuje poln in bogat okus, ki je pravi praznik za brbončice

Prepričani smo, da ste že kdaj poskusili in nazdravili z Bahnetovimi borovničkami, nad katerimi ste bili zagotovo več kot navdušeni, obenem pa vam je pristen okus po borovnicah hitro dal vedeti, da je ta sladki liker nastal v domači proizvodnji. In prav ste imeli. Nastal je pri Bahnetu v Trzinu, kjer se s proizvodnjo žganih pijač blagovne znamke Bahne ukvarjajo že od leta 1976. Danes proizvajajo več različnih vrst žganih pijač in sadnih likerjev, v ponudbi pa imajo tudi nealkoholni program, ki je usmerjen v pridelavo sirupov in marmelad. S svojo ponudbo so od aprila letos prisotni tudi na domžalski tržnici.

Začetki proizvodnje žganih pijač blagovne znamke Bahne segajo v leto 1976, ko je ustanovitelj podjetja Franc Tekavec pričel na Rudolfovem destilirati sadno žganje, kmalu po tem pa še viljamovko. Dejavnost se je širila, rasla, pridobivala na ugledu. Poleg proizvodnje žganih pijač, danes proizvajajo že okrog 20 različnih vrst žganih pijač, proizvajajo tudi nealkoholni program, ki je usmerjen v pridelavo sirupov in marmelad. V ponudbi imajo tudi darilni program, ki je zelo razširjen, z njim pa poskrbijo, da promocijska darila podjetij delujejo čim bolj osebno. Prav tako so promocijska darila več kot primerna za osebna praznovanja, obletnice in druge priložnosti.

V ponudbi imajo tudi darilni program, ki je zelo razširjen.

Žgane pijače proizvajajo v vasi Čohovo v Vidovskih hribih na Notranjskem, od koder izvira tudi precejšen del njihovih surovin

Podjetje se nahaja na dveh lokacijah. Žgane pijače proizvajajo na njihovi dislocirani enoti v vasi Čohovo v Vidovskih hribih na nadmorski višini 900 m, od koder izvira tudi precejšen del njihovih surovin. Poleg sadjarstva se na njihovem posestvu, ki se nahaja v neokrnjeni naravi, daleč stran od mestnega vrveža in smoga, ukvarjajo tudi s pridelavo bezga, malin, robid in drugega jagodičevja. V zadnjih letih so namreč k vzponu pridelave in porabe jagodičevja prispevala mnoga nova spoznanja o pomenu teh sadnih vrst za človekovo zdravje. Njihova malinova in robidova marmelada je narejena izključno iz teh dveh vrst sadja in ne iz česarkoli drugega, zato imata tudi visok sadni delež.

Posestvo Čohovo se nahaja v Vidovskih hribih na nadmorski višini 900 m, od koder izvira tudi precejšen del njihovih surovin.

Na kmetiji prav tako pridelujejo tudi vsa zelišča, ki jih uporabljajo v svojih žganih pijačah. Ob tem velja omeniti, da žganje destilirajo na star način, saj le na ta način dosežejo odlično sadno aromo brez prisotnosti neljubih priokusov ali vonjav. Veliko čistost destilata dosežejo tudi s pomočjo štirikratne destilacije žganja. S tem preprečijo večino negativnih stranskih učinkov, katere povzročajo metanol in višji alkoholi.

Na posestvu Čohovo žganje destilirajo na star način, saj le na ta način dosežejo odlično sadno aromo brez prisotnosti neljubih priokusov ali vonjav.

Obiščete jih lahko tudi na sedežu podjetja v Trzinu

Končna čarovnija Bahnetovih izdelkov pa se zgodi na sedežu podjetja na Habatovi ulici 7a v Trzinu, kjer imajo dodelavo pijač, v polnilnici pa jih skrbno nalijejo v steklenice in pripravijo za svoje stranke. Tam se nahaja tudi trgovina z vso ponudbo, ki jo lahko obiščete od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro. Da bo odločitev za nakup lažja, lahko tam vse njihove izdelke tudi poskusite. Poskrbijo pa tudi za vaša promocijska darila, pa naj bo to za podjetja ali pa darila osebne narave. Pri tem nudijo možnost brezplačnega dotiska logotipa vašega podjetja ali pa kakšnega drugega motiva na vse izdelke. To velja tudi za manjša naročila.

Končna čarovnija Bahnetovih izdelkov pa se zgodi na sedežu podjetja na Habatovi ulici 7a v Trzinu.

Bahnetove grenčice obogatene z različnimi zelišči

Kot smo že omenili pri Bahnetu proizvajajo okrog 20 vrst žganih pijač in sadnih likerjev. Po besedah Franca Tekavca, je najbolj znana njihov borovničev’c. Ljudje pa se zadnje čase zelo ogrevajo tudi za grenčico Žonta, ki je kraljica med zeliščnimi žganji. Je naravno sadno žganje obogateno s sedmimi zelišči in sodi med grenčice. Odlično deluje na polne ali malce razdražene želodčke. V ponudbi med zeliščnimi likerji imajo tudi Frenbach, grenki zeliščni liker iz velikega števila zelišč, nabranih pretežno v Vidovskih hribih in skoraj pozabljeno slovensko pijačo, ki sliši na ime Pelinkovec, narejeno iz pelina. Ta zadnja leta spet pridobiva na ugledu. Prav tako imajo v ponudbi tudi Metino žganje, žganje z dodatkom mete, ki se največ uporablja v koktejlih in pa Leskov`c, žgano pijačo z dodatkom macerata lešnikov. Za vse tiste, ki ljubijo pekoče, imajo na voljo Hudičev švic. Gre za naravno pekočo pijačo, ki ji ostrino in okus dajo čiliji z visoko vrednostjo skovilov.

Bahnetove grenčice so po besedah Franceta Tekavca obogatene z različnimi zelišči, ki jih pridelajo sami na posestvu Čohovo v Vidovskih hribih.

V ponudbi tudi Čoh Gin in Samostanka, prestižni liker iz posušenih hrušk viljamovk

V zadnjem času je precej modna pijača postal gin. Pri Bahnetu ga pridelujejo pod blagovno znamko Čoh Gin, ker destilacija poteka na Čohovem. Poleg alkohola (43 %) vsebuje še aromate – brin, koriander, akacijo, sivko, timijan, meto in mandlje. Primeren je z uživanje v koktejlih ali za pripravo gin tonika. V svoji ponudbi imajo dve vrsti viljamovke. Običajno viljamovko ali Williams, ki je finejša sestra šnopsa, pridelana je iz hruške viljamovke in vsebuje 40 vol. % alkohola. Med bolj prestižne likerje pa spada Samostanka, ki je pridobljena iz posušenih hrušk viljamovk in viljamovke. Med sadnimi žganji pridelujejo tradicionalni Sadjevec, žganje iz slovenskih jabolk z dodatkom hruške ter Slivovko, staroselko še iz časov Slovanov, ki jo destilirajo iz domačih češpelj, včasih tudi z dodatkom požeške slive.

V zadnjem času čedalje bolj modna pijača gin – Čoh Gin in Samostanka  prestižni liker iz posušenih hrušk viljamovk.

S sladkimi in grenkimi Bahnetovimi likerji boste razveselili svoje brbončice

Med sladkimi in grenkimi likerji, ki so tudi najštevilčnejša skupina Bahnetovih izdelkov, so zagotovo najbolj znane borovničke, v zadnjem obdobju pa je zelo popularen Smrekov`c, ki bi mu lahko rekli tudi »steklenica polna zdravja«. Gre za naravno likersko pijačo, izdelano iz domačega smrekovega sirupa z dodatkom cvetličnega medu. Iz jagodičevja pri Bahnetu pridelujejo še Malinov`c, sladko likersko pijačo iz malin, z odličnim okusom in zapeljivo barvo, Robidov`c, ki je manj znani sorodnik borovničk, zato pa nič slabši in pa Limonov`c, sladka likerska pijača iz žganja z dodatki naravnih limonskih izvlečkov. Tudi pri Bahnetu ne morejo mimo brez »ta meden`ga«, ki nosi ime Kanilo, gre pa za naravno alkoholno pijačo iz kakovostnega cvetličnega in kostanjevega medu ter sadnega žganja. Vse zgoraj naštete likerje odlikuje poln in bogat okus, ki je pravi praznik za brbončice tako za sladokusce kot za ljubitelje grenčic.

Bahnetove likerje odlikuje poln in bogat okus, ki je pravi praznik za brbončice.

Sadna vina in jabolčni kis

Zadnja leta se pri Bahnetu precej posvečajo tudi pridelavi jabolčnega mošta, te skoraj že pozabljene pijače. Zelo uspešni so pri pridelavi in trženju vina iz bezga, imenovanega Holle. Glede na to, da je bezeg najboljši antioksidant, postaja priljubljen predvsem pri ženskah. Za pridelavo bezgovega vina uporabljajo bezeg iz lastnih nasadov. Jabolčni kis pridelujejo iz soka hribovskih jabolk in lesnike. Po fermentaciji ga starajo tri leta, potem ga šele stekleničijo. Kisa ne žveplajo in ne filtrirajo.

Pri Bahnetu pridelujejo tudi jabolčni kis in bezgovo vino, ki nosi ime Holle.

Pri Bahnetu se vsa leta trudijo, da bi bili njihovi izdelki najboljši

Po besedah Franca Tekavca se pri Bahnetu vsa leta trudijo, da bi bili njihovi izdelki najboljši in izdelani po okusu, ki je blizu njihovim kupcem. Včasih pa naredijo tudi kakšno posebno pijačo po želji kupca ali pa zaradi njihovega veselja do novosti. Ker tudi v kriznih časih ne odstopajo od prepričanja, da ima pri hrani in pijači, ki jo zaužijemo, kakovost prednost pred najnižjo ceno.

Pri Bahnetu se vsa leta trudijo, da bi bili njihovi izdelki najboljši.

V kolikor vas bo pot popeljala v Vidovske hribe, se lahko ustavite na njihovem posestvu na Čohovem, kjer vam je na voljo ogled destilerije in pa pokušina v degustacijskem prostoru. V tem prekrasnem ambientu se lahko oddahnete, najamete piknik prostor, ki ga imajo na posestvu, se poveselite s prijatelji ali pa jih povabite na tekmovanje v streljanju s fračo, ki ga tudi organizirajo na Čohovem.

Na posestvu Čohovo vam je na voljo ogled destilarne in degustacija, najamete pa lahko tudi njihov piknik prostor.

Ponudba žganih pijač blagovne znamke Bahne tudi na domžalski tržnici

Od meseca aprila je blagovna znamka Bahne prisotna tudi na domžalski tržnici, kjer imajo vedno na voljo večino žganih pijač, ki jih proizvajajo. Ob obisku njihove stojnice, se boste lahko pobližje seznanili z njihovo ponudbo, željeno pijačo pa tudi kupili. Na tržnici so prisotni ob sredah, četrtkih, petkih in sobotah.

Od meseca aprila je blagovna znamka Bahne prisotna tudi na domžalski tržnici.

Več o Bahnetovi ponudbi si lahko preberete na njihovi spletni strani, spremljate pa jih lahko tudi preko njihove Facebook strani. Pišete jim lahko na elektronski naslov info@bahne.si ali pa jih pokličete na telefonsko številko 01 564 44 33. V njihovi trgovini na sedežu podjetja, ki se nahaja na Habatovi ulici 7a v Trzinu, jih lahko obiščete od ponedeljka do petka, med 8. in 16. uro.

“Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!“

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miro Pivar, KFI, d.o.o.; Video: Miro Pivar

Naročnik oglasa: KFI, d.o.o.

Komentarji uporabnikov
Tagi