Alzheimer caffe: Sporazumevanje pri demenci

Mag. Tatjana Cvetko, dr. med. specialistka splošne medicine, je izjemna zdravnica s številnimi izkušnjami iz svoje strokovne in siceršnje prakse, si je kljub izredni zasedenosti ponovno vzela čas, ki ga je delila na pogovoru v okviru Alzheimer caffeja v Knjižnici Domžale. Prvič je bila z nami leta 2013, tokrat pa je pogovor potekal na temo o sporazumevanju pri demenci. Z gostjo, ki je tudi predsednica primorske Spominčice, se je pogovarjala Cveta Zalokar.

V organizaciji Doma upokojencev Domžale, Društva Spominčica, podružnice Domžale in Knjižnice Domžale je v  četrtek, 14. marca 2019, potekal pogovor v sklopu Alzheimer caffeja. Na tokratnem pogovoru so gostili mag. Tatjano Cvetko, dr. med., specialistko splošne medicine in predsednico primorske Spominčice, ki deluje že dvajset let. Pogovor je bil namenjen širši javnosti, osebami z demenco in njihovim svojcem, zdravstvenim delavcem in vsem, ki se srečujejo s starejšimi in obolelimi, z namenom, da pridobivajo nova znanja in spoznavajo vse razsežnosti te bolezni.

Tema tokratnega srečanja je bila komunikacija, pogovor in sporazumevanje z dementnimi bolniki in kako preživeti dan z demenco. Srečanje je ponudilo koristne nasvete, katere si je gostja pridobila skozi prakso zdravnice družinske medicine. Dotaknili so se tudi pomena prepoznavanja demence in s tem zgodnjega odkrivanja, diagnosticiranja in zdravljenja. Zelo je namreč pomembno prepoznavanje prvih znakov, kot so izguba spomina, težave pri komunikaciji, ko oseba z demenco išče prave besede, spremembe vedenja, težave pri vsakodnevnih opravilih, iskanje, izgubljanje in prestavljanje stvari, upad intelektualnih funkcij, težave pri krajevni in časovni orientaciji …

Cveta Zalokar je na Alzheimer caffeju gostila mag. Tatjano Cvetko, dr. med., specialistko splošne medicine in predsednico primorske Spominčice.

Svojcem osebe z demenco pomagajo osebni zdravnik in specialisti, informacije, pomoč in podporo pa dobijo tudi pri organizacijah, ki nudijo pomoč na domu, Spominčici – Slovenskem združenju za pomoč pri demenci ter v domovih starejših občanov. Podružnica deluje tudi v Domu upokojencev Domžale, katere predsednica je Estera Bartulac. Njihov center ima strokovno usposobljene delavce in sodelavce, ki imajo ustrezna znanja in vedo kako pomagati, nuditi informacije o demenci in pomoč osebam z demenco ter njihovim svojcem. Vedo, kako se primerno sporazumevati z osebami z demenco in kako pristopiti do njih.

“Ali smo pripravljeni?”, smo se vprašali na pogovoru. “Premalo”, je bil odgovor. Pripravimo se tako, da si poiščemo pomoč in podporo, da bomo osebi z demenco omogočili kakovostno življenje in ohranili njeno dostojanstvo. Svojci so tisti, ki potrebujejo veliko znanja, razumevanja in strokovne podpore pri varstvu in oskrbi dementnega bolnika. Čeprav se je začelo premikati tudi v tej smeri, je gostja poudarila, da kljub temu, da se veča kapaciteta domov za starejše, postelje za bolnike z demenco ostajajo v istem številu, kar ni dobro, saj je dementnih bolnikov čedalje več.

Zanimiv in koristen pogovor z mag. Tatjano Cvetko si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar, Foto, video: Simona Pivar

Tagi