Alzheimer caffe – Silva Koritnik Rakela: Demenca na višku ustvarjalnosti

Februarski Alzheimer caffe je prinesel osupljiv pogovor o demenci. Univ. dip. ekon. Silva Koritnik Rakela je spregovorila o osebni izkušnji doživljanja bolezni, ki je doletela njenega moža ter o njegovem hitrem odhodu, čeprav je bil še dva meseca pred smrtjo na kolesu, se je še normalno koordiniral in se orientiral ter bil vedrih misli. Pretresljivo je pripovedovala tudi, kako sta pred koncem moževega življenja, ko je bil že tako slab, zvečer skupaj zaspala, ona normalno, mož pa za vedno. Pogovor je nanesel tudi o problemih in težavah, ki jih prinaša vaskularna demenca ter o tem, da za demenco lahko zbolijo tudi mlajši.

V organizaciji Doma upokojencev Domžale, Cvete Zalokar, Društva Spominčica, podružnice Domžale, ter Knjižnice Domžale je v četrtek, 15. februarja 2018, potekal vsakomesečni dogodek Alzheimer caffe z naslovom “Demenca na višku ustvarjalnosti“. Na srečanju, ki ga je vodila Cveta Zalokar, smo poslušali pogovor s Silvo Koritnik Rakela, ki nam je povedala osebno izkušnjo družine, ki se je soočila z demenco.

Univ. dip. ekon. Silva Koritnik Rakela je idejni vodja in gonilna sila Izobraževalne hiše Cilj. Svojo poklicno pot je začela na področju informatike, kot organizatorka za področje računovodstva v večjih poslovnih sistemih v Sloveniji. V času privatizacije slovenskih podjetij je bila v vključena v številne projekte ocenjevanja podjetij in priprave privatizacijskih načrtov. Presenetila jo je bolezen moža, ki je zbolel za vaskularno demenco. To je ena od oblik demence, ki pa je veliko hujša od navadne demence.

Silva Koritnik Rakela

Demenca je kronična napredujoča bolezen možganov, ki jo povzročajo spremembe na možganskih celicah in se kaže z motnjami spomina, mišljenja, orientacije, prepoznavanja, razumevanja, računskih in učnih sposobnosti ter govorjenja, izražanja in presoje. In Silvin mož ni kazal takih znakov, saj se je dva meseca pred smrtjo še vozil s kolesom, vedel je kje je, kam mora iti … Demenca lahko prizadene vsakogar. Pomembno je prepoznavanje prvih znakov demence, obisk pri družinskem zdravniku, ki ob sumu na demenco pošlje osebo k nevrologu ali psihiatru. Pri Silvinem možu sedaj, ko pogleda nazaj, ugotavlja, kdaj naj bi se vse skupaj začelo. Zato je tako pomembno hitro diagnosticiranje in čimprejšnje ustrezno zdravljenje ter preprečevanje slabšanja stanja. Demence ni možno pozdraviti, vendar jo je z zdravili, ki so na voljo, mogoče upočasniti. Zdravila, ki so trenutno na voljo, najbolj pomagajo v zgodnjem obdobju bolezni, zato je zelo pomembna zgodnja diagnoza.

Pogovor je nanesel tudi na hiše ali »vrtce za odrasle«, ki bi takšnim bolnikom, ki jih je čedalje več, nudile potrebno razbremenitev domačih, ki so zaradi dementnih oseb že izmozgani in skurjeni ter da jih vsaj malo razbremenijo, da si »napolnijo baterije«. V mislih so predstavili prazen vrtec na Savski cesti v Domžalah. Bolezen v povprečju običajno traja od 10 do 15 let. Ob tem lahko svojci postanejo izpostavljeni hudim psihičnim, fizičnim in finančnim obremenitvam ter tudi socialni izključenosti. Tudi ga. Silva je morala prepoloviti delo, povečali pa so se stroški za zdravljenje in to je najhujše. Zaradi napredovanja bolezni postanejo osebe z demenco vedno bolj odvisne od drugih in potrebujejo 24-urno pomoč, saj sami zase ne morejo več skrbeti. Demenca predstavlja enega največjih zdravstvenih, socialnih in finančnih problemov današnje družbe.

Pogovor s Silvo Koritnik Rakelo si lahko ogledate v zgornjem videu!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

 

Komentarji uporabnikov
Tagi