9. Damijanov spominski pohod na Porezen

Letošnji 9. Damijanov spominski pohod na Porezen je minil v pravem skavtskem duhu. Visoko nad Davčo, malo naprej od Marijine kapelice smo se ustavili ter se spomnili na tri cerkljanske odrasle skavte, ki jih več ni med nami. Spomnili smo se Damijana Tušarja, ki je začel organizirati pohode na Porezen. Na prvem je še bil, zatem je žal odšel. Spomnili pa  smo se tudi Darka Škufce in Milana Bašlja, ki sta hitro odšla za Damijanom, zato so ti pohodi, kot je dejala Darija, žena pokojnega Damijana, sedaj tudi pohodi v spomin na preminule skavtske brate.   

V soboto 7. julija 2018, smo odrasli skavti Slovenije skupaj preživeli en čudovit dan, ki se je pričel z božjim blagoslovom in molitvijo na pot pred vzponom na Porezen. Vseh petnajst udeležencev, ki smo sopihali, premagovali, občudovali božje stvarstvo, vriskali, se zabavali in se udeležili pohoda v spomin na naše pokojne skavte, je prišlo na vrh.

Gojzarji so bili uneseni, noge utrjene, vreme je bilo idealno in gremo. Letos je bil pohod zaradi obveznosti nekaterih skavtov malce prej kot navadno, a je kraljica gora – Alpska možina cvetela ravno v tem času. Pohod se je tudi letos začel najprej z obvezno kavico in dodatkom ob jutranjem zbiranju. Nato je v tišini sledil spomin na naše prijatelje – skavte Damijana Tušarja, Darka Škufco in Milana Bašlja.

Z avtomobili smo se odpeljali do planine nad vasjo Davča in nato nadaljevali proti Poreznu. Odraslim skavtom iz Cerknega smo se pridružili tudi skavti od drugod, tako da nas je bilo skupaj 15. Sončno, delno oblačni in ne prevroče vreme nam je godilo pri našem pohodu. Skozi ograjene pašnike smo se sprehodili skozi čredo pasočih krav, na drugem travniku skozi čredo konj, malo više pa je nastala tišina, le nekaj oddaljenega hrzanja in mukanja je na krilih vetra priplavalo do nas. Pri vzponu na Porezen smo občudovali rožice in živino, ki se je pasla, se pogovarjali, pogled pa nam je zahajal na bližnje in oddaljene gore. Lepo je bilo pogledati naokrog. Videli smo Triglav, Črno prst, Vogel, Rodico, Krn, Matajur, Italijanske Dolomite, Blegoš, Storžič … in morje s Tržaškim zalivom. Tako še opazili nismo, da smo že prispeli na zastavljen cilj.

Kar hitro smo prišli na vrh, smo se razgledali, naredili skupno fotografiji ter se podali do koče na Poreznu, kjer smo se okrepčali. Ker v tem času cveti alpska lepotica – Alpska možina, ki je doma na samo nekaj rastiščih na Poreznu, smo si jo ogledali v cvetličnem koritu za domom, kjer imajo rastišče, ki ga občudujejo obiskovalci Porezna.

Občudovanje narave – gozdov, travnikov, rožic in gora v veseli sproščeni družbi prijateljev. Ja, lepo je bilo. Lepo je bilo tudi zaradi jutranje kavice in peciva, ki smo ga bili deležni pred pohodom, jutranje molitve, lepega spomina na naše tri prijatelje, ki so nas pazili in vodili od zgoraj … Drugo leto pa na jubilejni 10. pohod, na pohod prijateljstva in spominov.

Več fotoutrinkov s pohoda na Porezen si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi