70 let poklica sestre Cecilije Rode

Na slovesni praznik apostolov Petra in Pavla smo v Domu svete Katarine v Mengšu pripravili praznično sveto mašo ob 70 letnici poklica sestre Cecilije Rode. Maševal je pater Alojz Bratina, prepevali so zaposleni v Domu svete Katarine, berili sta prebrala dva stanovalca, prošnje je pripravila sestra Bernarda Trček, ob koncu maše pa se je slavljenki zahvalila s šopkom direktorica Doma, Snežana Golob.

Sestra Cecilija Rode, ki je lani dopolnila 90 let, je veliko svojega poklicnega življenja preživela v tujini. Študirala je v Argentini in tam tudi postala sestra usmiljenka. Želja jo je vodila v misijonarsko poslanstvo in tako je odpotovala v Iran, kjer je kar 12 let delovala v naselju gobavcev. Kot profesorica geografije se je zelo dobro znašla pri delu z mladino in sama radi doda, da so bila to njena najlepša leta. Nekaj časa je živela tudi v Franciji, v materni hiši sester usmiljenk.

Leta 2004 se je vrnila v Slovenijo in tu nadalje svoje poslanstvo. Pove, da vsak dan preživi z mislijo, da ji je Bog naklonil še en dan. Ob koncu praznovanja smo v avli Doma skupaj prepevali. Sestra Cecilija je predlagala pesem: Sem deklica mlada, vesela. Pesem jo spomni na njen prvi nastop pri 4-ih letih v Grobljah. Hvaležni smo, da svoje poslanstvo udejanja tu med nami.

Besedilo: Klemen Jerinc; Foto: Mateja Potočnik

Tagi