7 nasvetov za nego psa pozimi

V prejšnjem prispevku smo za vas raziskali resne težave, ki se lahko pojavijo pri psu zaradi mraza. Danes pa imamo za vas 7 nasvetov za nego psa pozimi, ki jih je pametno upoštevati sploh takrat, ko je prisoten sneg.

1. Nekaj o temperaturi

Nekatere pasme psov imajo dovolj dlake in poddlake, da jih ta ogreje tudi v zelo mrzlem vremenu. Za pasme, ki je nimajo dovolj, pa je priporočljivo, da na zimskih sprehodih nosijo puloverje ali plašče. Dober plašč za psa sega od vratu do dna repa psa in zaščiti tudi trebuh. Ne pozabite, da plašči in puloverji ne bodo preprečili ozeblin na ušesih, nogah in repu. Zato pse, ki jih zebe ne izpostavljajte dolgo mrazu!

2. Pojdite na sprehod, ko sije sonce

Če vašega psa zelo zebe, ga poizkusite sprehajati v poznih jutranjih ali zgodnjih popoldanskih urah, ko so temperature nekoliko višje in se izogibajte zgornjim jutranjim in poznim večernim sprehodom. Čas za igro izkoristite takrat, ko je zunaj sonce. Njegova korist je poleg toplote tudi ta, da vi in ljubljenček pridobita nekaj vitamina D.

3. Pozimi omejite čas na prostem

Vaš pes morda rad preživlja čas na prostem, vendar se pozimi lahko hitro prehladi. Če imate psa zunaj na dvorišču, pogosto preverjajte ali kaže kakršnekoli znake, da ga zebe.

 4. Nega

Pes potrebuje čisto in negovano dlako, da bo pravilno toplotno izoliran. Sol, ki se jo uporablja za posipanje, lahko poškoduje blazinice na tačkah, zato jih po sprehodu sperite, obrišite in primerno zaščitite.

5. Hidracija

Tako kot poleti, pes lahko dehidrira tudi pozimi. Čeprav mnogi psi jedo sneg, ta povzroči več problemov in ni ustrezen nadomestek sveži vodi.

6. Hrana

Ker hladne temperature lahko prinesejo lenobno vedenje in posledično potrebo po manj kalorijah, zato bodite pozorni na raven aktivnosti psa in mu hrano ustrezno prilagodite. Visoko kakovostna hrano bo pripomogla k zdravi dlaki in dobri energiji.

7. Izogibajte se strupom

Pozimi veliko uporabljamo antifriz. Antifriz je sladek po okusu zato ga psi (tudi nekateri otroci) z veseljem ližejo in pijejo. Antifriz je izjemno strupen in je lahko že majhna količina smrtonosna!

Avtor: Karin Božič Zupančič; Foto: Karin Božič Zupančič

 

Tagi