26 občin Ljubljanske urbane regije skupaj za Ljubljano Evropsko prestolnico kulture 2025

Občine Ljubljanske urbane regije, med njimi tudi Občine Domžale, Trzin, Mengeš, Lukovica, Moravče, Kamnik in Komenda so 13. septembra podpisale Sporazum o sodelovanju pri skupnem projektu kandidature Mestne občine Ljubljana za naziv Evropska prestolnica kulture 2025 (LJEPK 2025). Sporazum je rezultat odličnega sodelovanja in povezanosti županov Ljubljanske urbane regije in želje po intenzivnem razvoju regije tudi v prihodnje.

Podpisani sporazum je temeljni kamen prvega stebra Evropske kulturne prestolnice, uspešna izvedba projekta pa bo imela dolgoročen pozitiven učinek na razvoj celotne regije, tako na razvoj kulture kot tudi na razvoj drugih področij, ki so tesno povezana s kulturo.

Močna podpora kandidaturi

Župan Zoran Janković je ob podpisu sporazuma izpostavil odlično sodelovanje občin Ljubljanske urbane regije, ki kaže, da je osrednjeslovenska regija povezana življenjsko in razvojno. Izrazil je zadovoljstvo, da so vsi župani regije pri vseh odločitvah soglasni; tudi ob potrditvi sklepa o skupni kandidaturi za naslov Ljubljane Evropske prestolnice kulture.

Podpis sporazuma o sodelovanju občin Ljubljanske urbane regije pomeni, da ima kandidatura Ljubljane za naziv EPK 2025 široko in močno podporo ter trdno zavezo vseh občinskih organov znotraj regije.

Ambiciozno zastavljen program

Program Ljubljana Evropska prestolnica kulture 2025 je priložnost za celotno regijo, da skozi kulturo in s kulturo uresniči ambiciozne cilje, ki bodo prispevali k višji kakovosti življenja za vse prebivalce in obiskovalce. Vsi podpisniki sporazuma se zavedajo, da Evropska prestolnica kulture ni le kulturni ali umetniški projekt, temveč odgovor na izzive prihodnosti v regiji.

Ena izmed zavez sporazuma je, da eno tretjino vseh dogodkov v okviru kulturnega programa EPK 2025 izvedena izven območja Mestne občine Ljubljana, na območjih drugih občin Ljubljanske urbane regije. Regionalno kulturno sodelovanje pa bo tudi ena izmed prednostnih nalog kulturne politike MOL v naslednjem strateškem obdobju 2020 – 2023, skupna kandidatura pa je izvrstna priložnost za uresničevanje strateških razvojnih ciljev celotne regije.

Številna evropska mesta, ki so doslej nosila naziv EPK, niso imela le uspešnega programa, narejenega posebej za leto naziva, temveč so imela koristi tudi od trajne zapuščine v obliki nove ali obnovljene kulturne infrastrukture, izboljšane mednarodne prepoznavnosti in podobno. Pri tem izhajamo iz spoznanja, da so bila med šestdesetimi mesti, ki so od leta 1985 do zdaj nosila naziv EPK, najbolj uspešna prav tista mesta, ki so v program aktivno vključila svoje regije z namenom povezovanja skupnosti, kot na primer Essen EPK 2010 (regija Porurje), Marseille EPK 2013 (regija Provansa), Leeuwarden EPK 2018 (regija Frizija) …

Odprto povabilo za programske ideje vsem ustvarjalcem

Na spletni strani do www.ljubljana.si/ljepk2025 je od 20.9. do 14.10. objavljeno odprto povabilo k oddaji programskih idej za Ljubljano Evropsko prestolnico kulture 2025. Iščejo se drzne, ambiciozne in razvojno naravnane ideje, s katerimi bomo lahko učinkovito in inovativno odgovarjali na izzive prihodnosti.

Evropska prestolnica kulture je najpomembnejša pobuda Evropske unije na področju kulture, ki je izrazito usmerjena v razvoj in preboje, s katerimi se trajno zvišuje kakovost življenja v regiji. To pomeni, da ne gre zgolj za umetniške in kulturne projekte, temveč za širok spekter področij, s katerimi je kultura tako ali drugače povezana: znanost, izobraževanje, sociala, okolje, gospodarstvo, turizem itd. Prav zato smo se v Ljubljani odločili, da v proces oblikovanja kandidature vključimo kar najširši nabor deležnikov.

V času povabila pripravljamo nekaj dogodkov, na katerih bo govora o razvojnih prioritetah mesta, regije in države, na katera lahko odgovarja Ljubljana Evropska prestolnica kulture 2025:

  • četrtek, 26. september, ob 10. uri, Komuna – Kino Šiška, Kako se lahko NVO vključijo v kandidaturo Ljubljane za EPK 2025?
  • petek, 27. september, ob 10. uri, Mestni muzej, Javni zavodi: zakaj je LJEPK 2025 priložnost za nove začetke?
  • četrtek, 3. oktober, ob 16. uri, Mladi zmaji, Mladinski center Črnuče, MLADI V KREATIVNI AKCIJI, Viharjenje idej za Ljubljano Evropsko prestolnico kulture 2025
  • torek, 8. oktober, ob 13.30 uri, Kinodvor, Izzivi in priložnosti kulturno umetnostne vzgoje z LJEPK 2025

Sprejmite izziv LJEPK 2025 in razmišljajte izven utečenih okvirjev!

 

 

Tagi