2. april: mednarodni dan knjig za otroke

svetovni dan pravljic

Mednarodna zveza za mladinsko književnost IBBY je razglasila  2. april  za  mednarodni dan knjig za otroke. Obeležujemo ga od 2. aprila 1967. Poznamo pa ga tudi kot svetovni dan pravljic, saj se je na ta dan daljnega leta 1805 rodil danski pravljičar Hans Christian Andersen. Pokroviteljica dneva knjig za otroke je Mednarodna zveza za mladinsko književnost IBBY, ki ob tej priložnosti vsako leto pripravi poslanico, ki obide svet.

Letošnjo poslanico in plakat je pripravila Slovenska sekcija IBBY.

Poslanico z naslovom Lakota po besedah je napisal Peter SvetinaPlakat pa je ilustriral Damijan Stepančič, ki si je zamislil tudi vabilo k praznovanju v obliki kocke. Avtorja poslanice sta vrhunska ustvarjalca, spoštovana med strokovno publiko in zelo priljubljena med mladimi in odraslimi bralci.

Pisatelja, pesnika in slovenista Petra Svetino ter ilustratorja Damijana Stepančiča je Slovenska sekcija IBBY nominirala tudi za Andersenovo nagrado 2020, najvišje mednarodno priznanje na področju mladinske književnosti. Peter Svetina se je uvrstil med šest finalistov, Damijana Stepančiča pa je žirija s slikanico Arsenije!, ki jo je ustvaril z Lucijo Stepančič (Miš, 2017), uvrstila na seznam izjemnih del, ki jih priporoča za prevajanje.

V Mestni knjižnici Ljubljana, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo, in Slovenski sekciji IBBY so pripravili  bralno-spodbujevalno akcijo

Praznovanje 2. aprila – mednarodnega dneva knjiga za otroke – na spletu! 
Vabimo vas, da se v naslednjih dneh skupaj pripravimo na praznovanje: izberite svojo najljubšo knjigo Petra Svetina in/ali Damijana Stepančiča (ali pa tako, ki vas ob letošnjem praznovanju 2. aprila še posebej nagovori), preberite odlomek (ali pa kar celo knjigo) in ga delite z nami – posnemite se in svoj posnetek delite na svojem facebook profilu, pri tem pa v objavi označite tudi Slovensko sekcijo IBBY. Lahko pa posnetek pošljite na naslov ibby.slovenia@gmail.com in bo objavljen na facebook strani Slovenke sekcije IBBY.

Delite ideje za dobre knjige s svojimi prijatelji. V teh dneh smo še posebej lačni besed.

več informacij na www.ibby.si.

Ker je  2. april  tudi  svetovni dan pravljic, vas vabimo, da razgibate možgane s sestavljanjem čarobnih pravljičnih junakov H. C. Andersena.

 SESTAVLJANKA GRDI RAČEK   

/ilustracija: Marlenka Stupica/

Oglejte si še več sestavljankki smo jih pripravili za vas in nas obiščite na naši spletni strani www.knjiznica-domzale.si v rubriki Poigrajmo se preko spleta.

Vstopite v čarobni svet priljubljenega pravljičarja! Knjižnica Domžale ponuja veliko e-vsebin. Vabljeni v našo družbo! 

Knjižnica Domžale

Tagi