150 miligramov – koliko mrtvih?

V Mestnem kinu Domžale so v ponedeljek, 8. januarja 2018, predvajali dramo režiserja Emmanuella Bercota, z naslovom 150 miligramov, ki je gledalcem dala v potrditev to, kar že dolgo vemo. Farmacevtske korporacije samo služijo na račun “bolnikov”, v resnici pa jih delajo še bolj bolne, kot so v resnici. Po scenariju Emmanuelle Bercot, Severine Bosschem in po knjigi “Mediator 150mg” Irene Frachon je nastala “Prepričljiva francoska socialna drama” o pogumni žvižgački, ki je razkrila škodljive učinke zdravil na zdravje ljudi. Drama je bila posneta po resnični zgodbi iz knjige »Mediator 150 mg« Irene Frachon.

Zdravnica v mestu Brest odkriva neposredno povezavo med sumljivimi smrtnimi žrtvami in splošno priznanimi zdravljenji, za katere meni, da so povzročili smrt več sto ljudi. Da bi odkrila resnico, se odločila nasprotovati velikemu farmacevtskemu podjetju, pri tem pa sproži ogromen medijski škandal in s tem neposredno ogrozi tudi sebe, svojo družino ter sodelavce. Zgodba o Erin Brokovich v francoskem stilu. Režiserka in igralka Emmanuelle Bercot je po resnični zgodbi iz knjige »Mediator 150 mg« posnela prepričljivo socialno dramo o pogumni zdravnici in žvižgački Irene Frachon.

Anton Komat, okoljevarstvenik, svobodni raziskovalec in publicist.

Po ogledu filma je potekal zanimiv pogovor, ki ga je vodila Cveta Zalokar, direktorica Kulturnega doma Franca Bernika Domžale. Gost pogovora na temo farmacije je bil Anton Komat, okoljevarstvenik, svobodni raziskovalec in publicist. V pogovoru so obiskovalci, ki so si ogledali film, lahko slišali s strani Antona Komata o njegovem boju za zdravje ljudi in živali, ki ga je doživljal z fitofarmacevskih lobijih. Zanimiv pogovor o tem, kako farmacevtske korporacije pritiskajo na zdravstvo, da prodajo čim več zdravil. Dogaja se res, da se za raziskave nekega zdravila da tudi čez sto milijonov evrov. Ampak, če je potem umrljivost okoli 15%, kot se je zgodilo v Franciji zaradi zdravila, zakaj potem korporacije to zamolčijo in zdravilo vseeno plasirajo na trg.

Pogovoru so se pridružili tudi gledalci filma in človek se kar ne more znebiti vtisa, da je morda kateri prišel na ogled filma samo zaradi demantija prikazanega in hvaljenja farmacije. Gospa, ki je delala čez 40 let v zdravstvu, pa je opisala svoje videnje glede učinka farmacije in zdravil in ti so še malo bolj hudi, kot so pokazali v filmu, ki je bil posnet po resničnih dogodkih. Ja ljudje, čim več se gibajte, kolesarite, se sprehajajte, uživajte čim bolj raznoliko hrano in ne posegajte za vsako figo po zdravilih. Seveda, v veliki meri “čudežnih” zdravilih za hujšanje in podobno, saj imajo veliko stranskih učinkov, ki mimogrede povečajo nevarnost srčnih in drugih obolenj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi