120 let poklica sester Doroteje Hozjan in Miriam Praprotnik

V Domu svete Katarine smo imeli v sredo, 15. julija 2020, slovesnost ob praznovanju kar dveh jubilejev. 60 let poklica sta praznovali sestra Doroteja Hozjan in sestra Miriam Praprotnik. Sveto mašo je daroval pater Lojze Bratina. S petjem smo praznovanje obogatili zaposleni v Domu.

Sestra Doroteja Hozjan se je rodila v Nedelici, župnija Turnišče. O sebi je zapisala takole: “Bila je vojna, pa se ni dalo nikamor iti. Zato sem se odločila vstopiti v družbo Hčera krščanske ljubezni pri 30-letih, ko je bilo odprto semenišče v Beogradu. Kasneje sem bila poslana v Kinindo in tam ostala 33 let. Tam sem se dobro vživela. V tej skupnosti je prihajalo veliko ubogih katerim sem stregla. Imeli smo vrt katerega sem obdelovala, delala v perišnici in tudi v kuhinji. Ko se je provincialna hiša preselila v Šentjakob sem bila premeščena tja in tam živela 15 let. Delala sem v obednici. Ko sem zbolela na srcu sem bila premeščena v Mengeš. V duhovnem poklicu sem rada vse delala, kar je bilo potrebno. Mirno sem sprejemala vse križe in težave in darovala sem Gospodu.”

Sestra Miriam Praprotnik, rojena v Naklem. Njena želja je bilo misijonarsko delo, ki ga je do svoje visoke starosti opravljala. Zapisala je: “30 let sem preživela med bolniki s tuberkulozo na Kosovu. Naša bolnišnica je poleg inštituta v Beogradu postala ena najboljših bolnišnic za pljučne bolezni v Srbiji. Delali smo zelo dobro in strokovno, tako v bolnišnici kot na terenu. Po zaslugi zaposlenih, ki so se odrekali honorarjem in dodatkom, je bolnišnica dobila napredne aparate. Po upokojitvi sem z delom nadaljevala v Albaniji, kjer sem ostala do 87 leta. Potem sem se vrnila v Slovenijo.”

Zgodbi obeh naših jubilantk sta kot bisera, ki nam dajeta vzpodbudo in moč, da je potrebno vztrajati na poti k dobremu. Zato jima želimo čim več lepih trenutkov v našem domu.

Zapisal: Klemen Jerinc; Foto: Snežana Golob

Komentarji uporabnikov
Tagi