NK Ihan okrepil Juninho, legenda in legionar slovenskega nogometa

Nogometni klub Ihan je danes na svojem facebook profilu ponosno objavil, da je klub kadrovsko okrepil Juninho, nekdanji član rumene družine, s katerim je Brazilec osvojil dva naslova državnih prvakov in še nekatere druge lovorike. V novem klubu bo Juninho nosil dres s številko 10.

Novica je vsekakor presenetljiva, saj se ne zgodi ravno pogosto, da katerega od slovenskih nogometnih klubov okrepi Brazilec. »Že, ko je govora o klubih s prve slovenske nogometne lige, se to zgodi redko, če pa govorimo o klubu iz četrtoligaške druščine, pa taka zgodba meji že na znanstveno fantastiko,« so zapisali v Nogometnem klubu Ihan in dodali: »In vendar se je zgodilo. Juninho, ki je bil dolgo vrsto let član rumene družine – NK Domžale, ter s tem klubom tudi osvojil dva naslova državnih prvakov, zdaj je v tem klubu dela za mlajše selekcije in kot trener U7 – je po novem član NK Ihan.«

Za dobrodošlico so v ihanskem klubu z njim naredili krajši intervju, ki si ga lahko preberete v nadaljevanju.

Juninho, najprej dobrodošel v NK Ihan. Oziroma po portugalsko: “Bem vindo no Ihan.” Za začetek me zanima, iz katerega dela Brazilije izhajaš?

Moja regija je Parane. Za lažjo predstavo, to je 5 – 6 ur vožnje iz Sao Paola. Moje domače mesto pa je Arapongas, ki ima med 100 in 120 tisoč prebivalci. Za brazilske razmere majhno mesto, za slovenske pa niti ne. (smeh)

Kako je sploh zgledala tvoja nogometna pot od Brazilije do Slovenije? Si imel kakšne vmesne postaje?

Ko sem bil še član mladinske selekcije, sem s svojim matičnim klubom igral na nekem turnirju v Italiji, kjer so opazili talent mene in še enega soigralca. Jaz sem nato odšel v Kievo (klub iz Verone), kjer bi podpisal štiriletno pogodbo, a se je zapletlo, pri birokratskih zadevah … potni list … 6 mesecev sem čakal, da se stvari uredijo, a se niso, nato pa sem se po spletu srečnih okoliščin znašel v Domžalah.

Pogovor z nogometno legendo.

Kdaj se je tvoja zgodba v Domžalah sploh začela?

Član NK Domžale sem postal leta 2004. Tako, da sem edini nogometaš tega kluba, ki je osvojil vseh 6 lovorik (2x naslov državnih prvakov, 2x naslov pokalnih prvakov, 2x zmagovalci slovenskega superpokala).

Si igral vmes še kje drugje?

Ja. Vmes sem se za pol leta vrnil nazaj v Brazilijo, kjer sem igral v 2. ligi za klub Figueirense, nato me je kupil azerbajdžanski klub (Baku). Tam sem igral 3 leta, potem pa je sledila krajša zgodba v Kuvajtu. Bolj avantura. Tam sem bil 3 – 4 mesece, ampak mi niso plačali in sem pač odšel.

Zakaj NK Ihan? Kaj je botrovalo tej odločitvi?

Glej, Ihan poznam od prvega dne, ko sem prišel v Slovenijo. Saj veš … nogometna kluba Domžale in Ihan sta v dobrih odnosih, dobro sodelujeta … poznam pravzaprav skoraj vse igralce, celo ekipo. Nekateri fantje mladinskih selekcij iz Domžal so igrali za Ihan in obratno … tudi predsednik ihanskega nogometnega kluba (Miha Ložar) ima nekaj prstov vmes, pa Toni Dragar, župan Občine Domžale, Tablar (ekonom NK Domžale) in Mile … fantje so me dolgo prepričevali … pa pridi, pa pridi. Že 4, 5 let nazaj smo se začeli pogovarjat o tem. Takrat, na začetku bolj v hecu, ampak fantje so bili res vztrajni. V klub sem prišel z namenom, da mu pomagam. Da klub raste, kvaliteta igre in mogoče je moj prihod lahko tudi motivacija za mlajše fante.

Juninho bo nosil dres s številko 10.

Ker se ravno odvija svetovno prvenstvo v nogometu, ne morem, da te ne bi vprašal … si razočaran nad tem, kar je prikazala Brazilija? Si pričakoval več od njih?

Ne, nisem razočaran. Sploh ne. Če govoriva o tekmi z Belgijo, mislim, da smo igrali dosti boljše kot Belgijci, imeli smo več priložnosti. Razočaran sem nad rezultatom, nad igro pa ne. Drugače je bilo na zadnjem svetovnem prvenstvu, ko so nas Nemci premagali 7:1. Takrat je bilo prisotno razočaranje, žalost … letos pa ne. Glede na to kakšne igralce imajo, bi Brazilija lahko dosegla več. Ampak to je pač nogomet.

Za konec le še eno vprašanje. Kdo je po tvojem mnenju najboljši nogometaš vseh časov?

Uh, to je težko reči. Vsako obdobje ima svoje res odlične nogometaše. V nekem obdobju je to bil Ronaldinho, pa potem Ronaldo (Brazilec), ki je igral tako za Barcelono kot Real kar je redko, za sabo ima tri operacije, boril se je z odvečnimi kilogrami … vsa mu čast … v zadnjem obdobju pa seveda dominirata Cristiano Ronaldo in Messi. Generalno gledano bi rekel, da je najboljši Messi. Nisem gledal Maradone in Peleja … zame Messi.

Juninho, hvala, ker si si vzel čas za kratek klepet, še enkrat dobrodošel v NK Ihan.

Miha Ulčar, NK Ihan (intervju); Foto: NK Ihan

Komentarji uporabnikov
Tagi