Nekdanja domžalska sodnica Ivica Birk praznuje 90 let

Vse najboljše ob 90. rojstnem dnevu

Upokojena domžalska sodnica Ivica Birk danes, 21. aprila 2020, praznuje svoj 90. rojstni dan. Ob visokem življenjskem jubileju je želela okoli sebe zbrati domače, prijatelje, znance in vse, ki so tako ali drugače skupaj z njo prehodili delček njene življenjske ali delovne poti. Žal zaradi korona virusa to ni bilo mogoče, zato je praznovala v najožjem krogu in si želela predvsem veliko zdravja. Je pa visok življenjski jubilej lepa priložnost, da se življenjske in delovne poti nekdanje sodnice, ki je bila vse življenje zelo aktivna, tudi po prihodu v našo občino, spomnimo in ji skupaj zaželimo veliko zdravih in prijetnih trenutkov na poti do stoletnice.

Jubilantka Ivica Birk se je rodila 21. aprila 1930 v Metliki, v napredni družini Malešič. Osnovno šolo je obiskovala v Metliki, gimnazijo v Novem mestu, povsod pa se je odlikovala z veliko željo po znanju in odličnim uspehom. Začetek druge svetovne vojne je za družino pomenil vključitev v narodnoosvobodilno vojno, kjer je oče sodeloval že od leta 1941, mama od 1942, brat pa je šel v partizane v letu 1943 – pri sedemnajstih letih. Sama je kot mlado dekle k partizanom prenašala sanitetni material in druge potrebščine, saj Italijanom kot mladenka ni bila sumljiva. Zaradi sodelovanja z NOB so Nemci julija 1944 požgali kompletno domačijo. Nato jih je pot vodila na osvobojeno ozemlje, kjer se je jubilantka aktivno vključila v tedanjo mladinsko organizacijo, opravila pa tudi malo maturo. Po vojni je odšla v Ljubljano in se vpisala v srednjo ekonomsko šolo, med katero se je redno udeleževala številnih mladinskih akcij. Zaradi očetove bolezni in slabega finančnega stanja je morala po srednji šoli v službo, nekaj časa je delala tudi v Leku, vmes pa predvsem razmišljala, kako bi s študijem ob delu pridobila izobrazbo. Tako se je vpisala na pravno fakulteto, ob delu končala prvi letnik in se odločila, da se posveti samo študiju na omenjeni fakulteti, kjer se je preživljala tudi z inštruiranjem.

Po končani pravni fakulteti je krajši čas kot pripravnica delala na Okrajnem sodišču v Ljubljani, nato pa bila leta 1957 imenovana za sodnico pri takratnem Okrajnem sodišču v svojem rojstnem kraju. Leto 1961 je bilo posebej pomembno zanjo, saj je bila kot sodnica izvoljena na sodišče v Domžale in od takrat je Domžalčanka. Na domžalskem sodišču je delala vse do 29. 6. 1988, ko se je sicer upokojila.

Pri nas si je z možem Janezom Birkom ustvarila družino. Sin dr. Matjaž, študiral je francoščino in nemščino, je redni profesor nemške književnosti na Filozofski fakulteti v Mariboru, sin Boštjan je zdravnik, specialist družinske medicine, odličen diagnostik, jubilantka pa ima tudi pet vnukov.

Že od rane mladosti je bila aktivna v nekdanjih družbenopolitičnih organizacijah. Najprej v tedanji mladinski organizaciji, nato v ZK in SZDL, vmes je opravljala tudi funkcije v sindikatu. Po upokojitvi je še z večjim veseljem sodelovala v javnem življenju, kasneje tudi kot članica DeSUS. Aktivna je bila kar v nekaj nadzornih odborih in svetih, tudi v svetu osnovne šole. Kot članica DeSUS je delala v različnih odborih občinskega sveta, aktivno pa se je vključevala tudi v volilne postopke – kot podpredsednica volilnih komisij. Vključevala se je tudi v dejavnost številnih društev in organizacij. Tako je pridobila vrsto prijateljev, s katerimi se še danes rada srečuje.

Nikoli ni pozabila na spremljanje novosti na svojem delovnem področju, kjer je še posebno pozornost namenjala delovnemu pravu. V Domžalah je sicer opravljala delo na vseh oddelkih, zadnja leta pa več na nepravdnem in izvršilnem oddelku. Rada je bila sodnica, svojemu delu se je posvečala z vsem srcem, v dobro ljudi.

Veseli se svojega visokega življenjskega jubileja, še vedno urejena, kot vse življenje. Ob pomoči gospodinje živi sama, spremlja novice, rada poklepeta in je še vedno članica društev in organizacij, rada se udeležuje aktivnosti, posebej tistih, v katerih je našla iskrene in dobre prijateljice in prijatelje.

Iskrene čestitke in srečno, gospa Ivica Birk.

Vera Vojska

 

Komentarji uporabnikov
Tagi