Ne spreglejte: Varnost in novosti v cestnem prometu

Varnost v cestnem prometu je nekaj, kar moramo imeti vedno v mislih. Je družbena odgovornost do vsakega posameznika, ki uporablja cesto. Varnost v cestnem prometu zadeva vse, saj lahko k večji varnosti cestnega prometa prispevamo vsi.

Avto-moto društvo Domžale vabi vse udeležence v cestnem prometu na brezplačno predavanje na temo Varnost in novosti v cestnem prometu, ki bo potekalo v torek, 18. septembra 2018, ob 18. uri v Knjižnici Domžale.

Vabljeni, saj le vi lahko veliko prispevate k večji varnosti v prometu!

V nadaljevanju si lahko pogledate nekaj statističnih podatkov o stanju varnosti v cestnem prometu za leto 2017, ki se je glede na pretekla leta izboljšalo, k čemur so zagotovo pripomogle najrazličnejše aktivnosti, kot so ozaveščevalne akcije, izobraževanje voznikov, program dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov in drugih udeležencev v prometu ter nenazadnje nadzor, ki prav tako prispeva k umirjanju prometa. Ker k izboljšanju prometne varnosti strmimo tudi v AMD Domžale, smo si zadali nalogo, da za domžalske in okoliške voznike vseh starosti pripravimo izobraževanje – predavanje na temo Varnost in novosti v cestnem prometu. Prepričani smo, da bo vas bo predavanje obogatilo z dodatnim znanjem, s katerim boste lahko tudi sami veliko prispevali k večji varnosti v prometu.

V tabeli je prikazan pregled stanja varnosti v cestnem prometu za leto 2017. Prikazana je tudi primerjava z zadnjim petletnim obdobjem od leta 2013 do leta 2017. (Vir: Javna agencija RS za varnost prometa)

Kot lahko razberemo, je bilo leto 2017 z vidika števila prometnih nesreč in posledic najuspešnejše do sedaj. Izboljšanje stanja varnosti cestnega prometa v primerjavi z letom 2016 je vidno skoraj v vseh zgoraj navedenih kategorijah. Število umrlih v preteklem letu je bilo najmanjše v zadnjih 60 letih.

V letu 2017 v Sloveniji beležimo 1,9 % manj prometnih nesreč in 4,8 % manj prometnih nesreč s poškodbami in smrtjo kot v letu 2016. Največje zmanjšanje beležimo ravno pri številu umrlih, saj je v letu 2017 umrlo kar 20,0 % manj udeležencev kot v letu 2016. Pri številu hudo telesno poškodovanih beležimo minimalno povečanje (1 hudo telesno poškodovan več kot v 2016), pri lažje telesno poškodovanih pa ponovno zmanjšanje za 6,6 %.

Natančnejša analiza podatkov iz stanja varnosti v cestnem prometu za leto 2017 pa vzbuja tudi zaskrbljenost, saj ugotavljajo, da bi lahko bilo s pravilnim ravnanjem udeležencev število umrlih v prometnih nesrečah še bistveno manjše. Kar 35 odstotkov voznikov, ki so lani izgubili življenje v prometnih nesrečah, ni uporabilo varnostnega pasu, med potniki v vozilih pa je delež takih, ki niso uporabili varnostnega pasu, še večji – kar 40 odstotkov. Skrb zbujajoč je tudi podatek, da je le desetina med umrlimi kolesarji uporabljala zaščitno čelado. 

Peter Verbič, predsednik AMD Domžale; Foto: AMZS

Komentarji uporabnikov
Tagi