Nanine karikature: Borut Pahor

Ponovno je petek in z njim tudi nova portretna karikatura v naši rubriki Nanine karikature, za kar poskrbi domžalska karikaturistka Nana Guberinič. Prejšnji teden smo objavili portretno karikatur znane Hollywoodske zvezdnice Susan Sarandon, ki je znana tudi po družbeno političnem aktivizmu, danes pa je na vrsti nekdanji maneken, znani slovenski politik in aktualni predsednik republike, Borut Pahor, ki se bo letos na predsedniških volitvah potegoval za drugi mandat.

Nana Guberinič živi v Domžalah, njen hobi pa je risanje portretne karikature. Imela je tudi več dobro obiskanih razstav po Sloveniji in Srbiji. Digitalno karikaturo ustvarja z elektronskim peresom na elektronskem zaslonu Wacom v različnih tehnikah in programih. Dela si lahko ogledate na njenem FB profilu: www.facebook.com/nana.guberinic

Borut Pahor
Borut Pahor (1963), aktualni predsednik republike in politik z dolgo kilometrino, je po eni strani eden najbolj priljubljenih politikov, po drugi strani pa tudi pogosto kritiziran politik. Pahor v javnosti velja za premalo odločnega in tudi kdaj pa kdaj svojeglavega politika. Sam zase trdi, da je edini, ki lahko preseže ideološke delitve, in da mu ni treba računov polagati nikomur.

Poklicno politično pot je začel leta 1990 kot delegat tedanje Skupščine Republike Slovenije. Leta 1992, 1996 in 2000 je bil izvoljen za poslanca državnega zbora (DZ). V letih 1996 in 1997 je bil podpredsednik, v mandatu 2000–2004 pa predsednik DZ. Medtem je bil leta 1997 izvoljen za predsednika takratne Združene liste socialnih demokratov, ki jo je vodil vse do letos. Vsa leta je bil med najbolj priljubljenimi politiki, nekdanji maneken je leta 1998 dobil celo viktorja za najelegantneje oblečeno medijsko osebnost v letu 1997. Še pred koncem mandata DZ, junija 2004, pa so ga volivci s prednostnimi glasovi izvolili za poslanca v Evropskem parlamentu.

Na volitvah leta 2008 je stranka SD zmagala z dobrimi 30 odstotki glasov. Pahor je sestavil levosredinsko vlado. Koalicijo so pretresale afere, dokončen udarec pa je načetemu zdravju vlade, ki je med drugim sklenila arbitražni sporazum s Hrvaško, zadal boleč poraz na referendumih o strukturnih reformah. Na predčasnih volitvah decembra 2011 se je SD uvrstil v DZ, po mnenju mnogih analitikov pa je stranko tja pripeljal ravno Pahor s svojimi suverenimi nastopi na soočenjih. Pahor se je potegoval za mesto predsednika DZ, a ga ob tem največja parlamentarna stranka PS ni podprla; njegova posledična zavrnitev koalicije s PS je botrovala dejstvu, da ga je v stranki na mestu prvega moža nasledil Igor Lukšič.

Leta 2012 mu je uspel veliki met – doslej je edini, ki se mu je po vodenju DZ (2000–2004) in vlade (2008–2011) uspelo zavihteti še na položaj predsednika republike. Pahor je takrat v predsedniško tekmo vstopil pravzaprav na lastno pobudo in po dveh političnih porazih. Potem ko so volivci na referendumu zavrnili ključne vladne zakone in je morala vlada, ki jo je vodil, predčasno končati svoj mandat. Predsedniške kampanje se je lotil z inovativnim pristopom, ki je temeljila na poudarjanju povezovanja in sodelovanja.

Borut Pahor ima z odvetnico Tanjo Pečar sina Luko, aktivno govori angleški in italijanski jezik, pasivno francoskega, v prostem času pa se ukvarja s športom.

Vse do sedaj objavljen portretne karikature na našem portalu si lahko ogledate na povezavi:

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Nana Guberinič
Komentarji uporabnikov