Namesto, da spremljate stand-up komedijo pri sestavljanju vlade, raje obiščite Turčijo. Tam je doma Burak!

Burak je obiskal Slovenijo. Princ Harry se je poročil. Melania se je zopet pojavila v javnosti. Indiri se je naredil nov mozolj. In volitve so za nami. V tem vrstnem redu spremljamo aktualno dogajanje v naši lepi podalpski državici. Časi se spreminjajo. Leta nazaj nismo vabili Turkov, so sami prišli in Angleži so prinčevi ženi podobne imeli za služkinje. Prepričana sem tudi, da bi ta trenutek slovenska prva dama Amerike raje živela v Sevnici, daleč stran od twitterskega Donalda.

Ne vem, koliko televizije plačajo udeležencem različnih shujševalnih, kuharskih in ljubezni iskajočih v resničnostnih oddajah, da pred širno Slovenijo razgalijo svoje telo in intimno življenje. Vse ima svojo ceno, tudi ljudje. Ko se peljem iz Nožic  proti Domžalam, me vso pot spremljajo jumbo plakati in na njih poslanski kandidati. Koliko lepši od betonskih stebrov bi bil lipov drevored.Najprej me pozdravi Zmago! Kaj ni že upokojen? Nato sledijo estradniki s pametnimi očali, ki jim, razen redkih izjem država plačuje prispevke, pa bivši športniki in povratniki z Doba, ki so v resnici »nedolžni«. Izbira je velika in mi, poceni volivci, ki delamo za minimalne plače, bomo drago kupili nove in stare poslance. Izbrance ljudi, za katere blaginjo naj bi skrbeli. Za državo, ki je ne sestavljajo samo privilegiranci in njihovi otroci, ampak ljudje, ki v 21. stoletju še vedno ne morejo s težko prisluženo plačo dostojno živeti. Kakšno izbiro sem imela? Nisem šla na volitve, ker me od izbranih nihče ni prepričal, da mu zaupam. Vem, da ni prav, ker potem drugi odločajo namesto mene. Ampak me zmoti že naš volilni sistem, ki omogoča, da so volitve ali referendum veljavne, četudi je minimalna udeležba.

S kakšnim zanosom, pričakovanji in optimizmom smo uresničili nastanek naše države! Koliko upanja na boljšo prihodnost! Saj ne rečem, da je vse slabo. Kje pa! Obstajajo dobre službe. Zato so nam tako prepričljivo sadili rožice. Samo, da bodo izvoljeni. Krasna služba, plača, dodatki, ogromno dopusta, stanovanje, službeni avto. Lepo je tudi, da imaš najmanj štiri leta časa, da v miru poskrbiš še za svoje sorodstvo. Ja, lepo je v naši domovini biti poslanec! Kaj šele bivši minister! Še lep čas bomo plačevali za usluge, pa čeprav niso več naši predstavniki. Ne bo jim treba pred Zavodom za zaposlovanje iskati službe, ker bodo še nekaj mesecev naprej dobivali plačo in si počasi našli ugodne službe pri strankarskih kolegih.

Prav zanima me, kakšen šov bo nastal pri sestavljanju vlade – drama, grozljivka ali stand-up komedija! Pustimo se presenetiti. Sploh pa bomo zdaj televizijo lahko preklopili na najpomembnejšo stvar na svetu – nogomet! Pa dopust se bliža in če imate še kaj limita, obiščite Turčijo. Tam je doma Burak!

Marta Burja

Kolumne na portalu izražajo osebno mnenje kolumnistov in ne odražajo nujno stališča uredništva

Komentarji uporabnikov
Tagi