Na Studencu že 14. kulturni poletni festival

S koncertom Okteta iz Kranja in organista Toneta Potočnika ter s slavnostnim govornikom, letošnjim Prešernovim nagrajencem Jožetom Možino, se v soboto, 24. maja, ob 20. uri v cerkvi sv. Lenarta na Krtini pri Domžalah, začenja letošnji 14. kulturni poletni festival Studenec 2014.

»Samo še stopnica nas loči do jubilejne, petnajste sezone Kulturnega poletnega festivala Studenec in do prireditev pod eno streho,« pravi Lojze Stražar, predsednik KD Miran Jarc Škocjan in duša vsakoletnega festivala. »Vsa leta si prizadevamo, da bi obiskovalce našega gledališča nagradili z vedno boljšimi koncerti in predstavami. Menimo, da nam to tudi uspeva, sodeč vsaj po pozitivni kritiki in obiskanosti prireditev. Upamo in želimo si, da bi tudi letošnji 14. festival dosegel ali celo presegel raven in uspehe dosedanjih sezon.«

Kar pet glasbenih dogodkov uvrščajo v letošnji festivalski program in tri gledališke predstave s petnajstimi ponovitvami. »Več kot dovolj za organizatorje in izvajalce, kot je naše skromno ljubiteljsko kulturno društvo,« dodaja Stražar. »Zato bi vas radi povabili na kulturne dogodke, ki bodo prijetno doživetje za dušo in sprostitev. Čas, v katerem živimo, kar kliče po pozitivnih energijah in kulturnih užitkih, ki jih lahko najdemo v majhni vasici, skoraj v središču Slovenije, ob vznožju valovitih gozdičkov, ki človeka že sami po sebi pomirjajo. In se tako za kratek čas umaknemo pred vsakdanjimi političnimi spletkami in napetostmi. Prepričani smo, da boste na tem nekoliko nenavadnem kraju za kulturne prireditve našli nekaj zase in za svojo družino, saj je naš program prilagojen tudi družinskim obiskom.«

Prvi dogodek v Poletnem gledališču na Studencu bo gostovanje SNG Drame Ljubljana s komedijo Boris, Milena, Radko, ki jo bodo uprizorili v petek, 30. maja, ob 21. uri. Ljubezenski trikotnik med upokojeno igralko, njenim možem novinarjem in njenim ljubimcem, upokojenim kapitanom dolge plovbe, razburka strasti tako med udeleženci kot med opazovalci. Ta duhovita igra o ljubezenskem ognju v zrelih letih se sprašuje tudi o našem odnosu do življenja, ki ga vse preradi jemljemo kot samoumevno rutino.

Junija bodo v Poletnem gledališču na Studencu kar pet glasbenih dogodkov. Že v petek, 6. junija, bo ob 21. uri jubilejni koncert ob 130-letnici Godbe Domžale pod vodstvom Damjana Tomažina z gosti. Ob domžalskih godbenikih bodo nastopili še Eva Černe, Katrinas, Ajda Stina Turek in Zoran Potočan ter glasbenik in komik Tilen Artač. Opozarjajo na posebej ugodno ceno vstopnic, to je 5 evrov, vsak obiskovalec pa bo prejel novo godbeno zgoščenko. V soboto, 14. junija, bo na Studencu nastopila priljubljena zasedba Prifarski muzikanti s prijatelji, Marijo Ahačič Pollak, Ladom Leskovarjem in Nuško Drašček Rojko.

Ljubitelji Ota Pestnerja bodo na svoj račun prišli v petek, 20. junija, ko se bo pod streho poletnega gledališča predstavil z zasedbo Coda Express in Tolkalno skupino Stop. V petek, 27. junija, ob 21. uri bo v Poletnem gledališču Studenec še narodno-zabavni muzikal Bila sva mlada oba z glasbo ansambla bratov Avsenik.

Tudi ljubitelji opere bodo prišli na svoj račun, saj bodo v nedeljo, 29. junija, ob 21. uri uprizorili komično opero v treh dejanjih La Cecchina ali nikogaršnja hči, ki jo je ustvaril Niccolò Piccinni na libreto Carla Goldonija. Opera, ki je neapeljskega skladatelja Piccinnija povzdignila med glasbene zvezde Pariza na dvoru kraljice Marie Antoinette, je eden od vrhuncev komične opere.

Letošnjo osrednjo domačo gledališko predstavo, veseloigro s petjem v dveh dejanjih Veselica v dolini tihi, ki jo bodo krstno uprizorili v petek, 18. julija, ob 21. uri, je napisal Roman Končar, režiral pa jo bo Lojze Stražar. Premieri bo sledilo šest ponovitev v juliju in še devet v avgustu, ko bo z zadnjo predstavo v soboto, 16. avgusta, padel zastor letošnjega 14. kulturnega poletnega festivala na Studencu.

Veseloigra Veselica v dolini tihi, v kateri bo nastopilo prek 80 igralcev in pevcev, bo sodobna odrska postavitev z veliko humorja, zlasti pa ubranega petja in izvajanja domače glasbe. V njej se je avtor Roman Končar približal našim ljudem in navadam, govorica igralcev pa je iz teh krajev in iz današnjega časa. Komedija na svojstven način postavi v razmislek številne humorne, pa tudi resnejše zaplete, s katerimi se srečujemo v vsakdanjem življenju, kjer ne manjka težav. Te si pogosto postavljamo sami, nato pa jih z velikim hrupom na očeh javnosti skušamo reševati.

Lojze Stražar, ki bo julija letos dopolnil 70 let, je gonilna sila festivala na Studencu. (Foto: KD Miran Jarc)

Organizatorji torej spet napovedujejo zanimiv in privlačen program. »Za uspeh festivala nista dovolj le volja in dobro načrtovanje dogodkov, pač pa ste zvesti obiskovalci naših prireditev najmočnejši vir obstoja, obenem pa generator rasti duha, ki se širi med ustvarjalci in vrača med vas, zvesto občinstvo,« je pred začetkom festivala povedal Lojze Stražar. »Med privrženci ljubiteljske kulture so že vrsto let tudi naši sponzorji in donatorji, brez katerih bi zelo težko dosegali vsakoletne uspehe. Najmanj, kar lahko naredimo, je, da se iskreno zahvalimo vsem, ki nam pomagate, in obiskujete naše prireditve. Na oder so postavljene z veliko truda, volje in osebnega odrekanja mnogih posameznikov. Letošnji program smo izbrali po svojem okusu in upamo, da tudi po vašem, kar bi nas še posebej veselilo. Nasvidenje že v maju, v prelepi gotski cerkvici na Krtini in v Poletnem gledališču na Studencu, vse tja do sredine avgusta.«

Več o festivalu si lahko preberete na njihovi spletni strani www.studenec.net, kjer so objavljene tudi vse informacije o rezervaciji in nakupu vstopnic ter o popustih.

Avtor: Primož Hieng; Foto, video: KD Miran Jarc
Komentarji uporabnikov