Na sporedu: Domžalska premiera slovenskega filma »Drevo«

+ Pogovor z režiserko Sonjo Prosenc in ekipo filma

V Mestni kino Domžale v tem mesecu prihaja na spored že druga domžalska premiera filma in sicer v petek, 21. novembra 2014, ob 20.15 uri, ko se bo na velikem platnu predvajal slovenski film Drevo, ki ga je režirala Sonja Prosenc. Kot je v navadi na domžalskih premierah, bo po ogledu filma potekal še pogovor z režiserko in ekipo filma.

Po prvi premieri v meseca, ko so si gledalci lahko ogledali slovenski film Zapelji me in prisluhnili zanimivemu pogovoru z režiserjem filma Markom Šantičem in ekipo filma, bo v petek, 21. novembra 2014, ob 20.15 uri, na sporedu druga domžalska premiera slovenskega filma Drevo v mesecu novembru, ki mu bo sledil pogovor z ustvarjalci filma. Film Drevo govori o otrocih, ki zaradi maščevanja, ki grozi njihovi družini, odraščajo ujeti za zidovi lastnega doma.

drama / režija: Sonja Prosenc / scenarij: Sonja Prosenc, Mitja Ličen / igrajo: Katarina Stegnar, Jernej Kogovšek, Lukas Matija Rosas Uršič, Saša Pavlin Stosić, Suad Fazli, Osmani Valdet / 2014, Slovenija / distribucija: Monoo / 90’ / Zgodba o otrocih, ki zaradi maščevanja, ki grozi njihovi družini, odraščajo ujeti za zidovi lastnega doma.

Družina se znajde v brezizhodni situaciji, ko je varna samo za zidovi lastne hiše in dvorišča. Ko čas izgine, se zatočišče spremeni v zapor. Nič pa ne more preprečiti sanj in želje po svobodi.

»Želja, da bi naredila ta film, je nastala iz zgodb, ki sem jih slišala in prebrala med raziskovanjem za projekt z nekega drugega področja. To so bile zgodbe o otrocih, ki zaradi maščevanja, ki grozi njihovi družini, odraščajo ujeti za zidovi lastnega doma. S soscenaristom in direktorjem fotografije Mitjem Ličnom sva vzela ta moment in okoli njega zgradila svoj fiktivni svet, ki sicer ne poskuša posnemati realnosti, a nosi realna občutja ujetosti in tesnobe. Lani je med snemanjem filma meni ljuba oseba, del naše družine, umirala. Vsak snemanja prosti dan sva z Mitjem preživela z njo v bolnišnici. Vsakič znova, ko sva se vračala na snemanje, je v nekajurni vožnji ideja, ki naju je obsedala v filmu, bolj in bolj preraščala v najino lastno občutenje ujetosti v položaj, ki ga ne moreš spremeniti, in tistega neizbežnega, ki prihaja. Kar je bilo med pisanjem scenarija ideja, je sedaj skozi izkušnjo neizbežne prihodnosti postalo pristno občutenje in še poudarilo fokus najinega zanimanja. Zgodba o maščevanju tako ni jedro, ampak je postavljena kot okvir filma, znotraj katerega se izrisuje in vibrira portret določenega stanja – stanja ujetosti in tesnobe; naj bo to fizična ujetost, kot jo doživlja Veli, ujetost v sistem skozi oči Milene, ali pa ujetost v lastne občutke krivde in odgovornosti, ki zaznamujejo Aleka v tretjem delu filma. Preden se je snemanje končalo, je Sara umrla. Film sva posvetila njej.«
Sonja Prosenc

»Gre za film z močnim čustvenim učinkom, ki – raje kot da bi pripovedoval zgodbo – opisuje duševno stanje in neznosno situacijo.«
Vladan Petković

Nagrade: Vesna za najboljšo glavno moško vlogo, fotografijo in glasbo ter nagrada Združenja slovenskih filmskih kritikov na festivalu slovenskega filma v Portorožu 2014.

Tretja domžalska premiera filmov pa bo v Mestnem kinu Domžale potekala v sredo, 26. novembra 2014, ob 20. uri, ko bo na sporedu film Medena Koža. Gre za animirano biografijo, ki govori o problematiki posvojenih otrok. Glede na vsebino filma, bo po predvajanju sledil pogovor na to temo.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: www.film-center.si
Komentarji uporabnikov