Na Rovah bodo tudi letos žabice varno prispele na žabjo svatbo

V marcu se bodo ponovno začele spomladanske selitve dvoživk (žabe, krastače in pupki), saj bodo zapustili svoja prezimovališča in se podali proti vodam na žabjo svatbo, kjer bodo nato odložile nov zarod. Pri svoji selitvi velikokrat prečkajo ceste in pri tem jih veliko konča pod avtomobilskimi kolesi. Leta 2008 so se samoiniciativno organizirali prostovoljci v Hrašah pri Smledniku in prenesli varno dvoživke na drugo stran ceste. Pred tremi leti pa so s prenašanjem žabic pričeli tudi na Rovah pri Radomljah.

Tako se bo na Rovah žabice prenašalo tudi letos, in sicer na cesti skozi gozd med konjeniškim klubom in prodajalno oz. servisom vozil ter nato na cca. prvih 500 metrih ceste proti Kolovcu. Prav tako bodo na tej lokaciji postavljene tudi zaščitne ograje za dvoživke, in sicer kar 760 metrov.

Predstavnica pobudnikov akcije na Rovah Katjuša Tomažič nam je povedala, da so s prenosom žabic na Rovah pričeli pred tremi leti. Prvo leto sicer niso imeli organizirane akcije, temveč je šlo bolj za spontana dejanja nekaterih posameznikov. Lani pa so vso stvar organizirali kot akcijo, pri tem pa so jim z nasveti pomagali  v Društvu Žverca. Kot nam je še povedala Katjuša jim je letos pri tej akciji priskočila na pomoč tudi Občina Domžale s finančnimi sredstvi za nakup ograje, ki jo bodo predvidoma začeli postavljati ta vikend. Pričetek akcije pobiranja žabic, pa je nato odvisen od vremenskih razmer.

Seveda pa si pobudniki akcije na Rovah želijo, da bi se vsa stvar uredila trajno s podhodi za živali, saj poleg žab, cesto prečkajo tudi druge živali. Upajo, da se bo to uredilo z rekonstrukcijo ceste, ki je predvidena v tistem delu.

Vabljeni, da kot prostovoljec pomagate tudi vi!
Pobudniki akcije na Rovah vabijo prostovoljce za pomoč pri postavitvi ograje in pobiranje žabic na Rovah. Vsi, ki bi se radi udeležili te akcije na Rovah, vabljeni da se oglasite Katjuši na 041 582 067.
 

Kdaj se začne akcija pobiranja žabic?
Vse akcije prenašanja dvoživk se začnejo spomladi, ko je temperatura zraka nekaj dni nad 4C in je v zraku dovolj vlage. Ponavadi se selitev začne nekje v začetku meseca marca. Glede na trenutne vremenske razmere pričakujejo, da se bo selitev dvoživk pričela v sredini meseca marca.

Ob kateri uri ponavadi traja akcija?
Dvoživke se zaradi varnosti pred plenilci in zaradi dovolj visokih temperatur proti mrestiščem najbolj množično selijo v večernem času. Iz zemlje prilezejo točno takrat, ko se zvečeri in najbolj množično skakljajo čez cesto kaki dve uri, potem se selitev umiri.

Koliko časa traja akcija?
Ko se spomladanska selitev dvoživk začne, traja ponavadi od enega tedna pa tja do 14 dni, odvisno od vremenskih razmer. Ohladitve in vetrovno vreme selitev tudi za kak dan zaustavita, dež in vlaga v zraku jo pospešita. Načeloma se dvoživke prenaša vsak dan do preklica, če pa je med akcijo napovedana ohladitev, sneg, močan veter, itd… dvoživk ne bo oz. jih bo zelo malo. Če je toplo, vlažno, je napovedan dež, bo pomoč še posebej potrebna, ker bo dvoživk veliko.

Obvezna oprema prostovoljcev akcije!
Akcije se udeležujete na lastno odgovornost. Aktivnosti potekajo v večernem času ob prometnih cestah, zato poskrbite za obvezno opremo (odsevni jopič, dobro svetilko in dovolj globoko vedro) in bodite pri prečkanju cest previdni. Otroci naj bodo obvezno v spremstvu staršev! Brez ustrezne opreme se ne udeležujte akcij, ker ne boste v pomoč (brez vedra, svetike), sebe pa na tak način spravljate v nevarnost.

Več informacij pa boste našli na spletni strani www.pomagajmo-zabicam.si

Vabljeni, da se jim na Rovah pridružite na žabji svatbi in pomagate žabicam na varno.

Avtor: Avtor: Miha Ulčar, Foto, video: Društvo Žverca
Komentarji uporabnikov