Na Mengeškem polju zasilno pristalo letalo

Prav ste prebrali v naslovu, vendar se to ni zgodilo danes ali včeraj, temveč davnega leta 1932. Bil je to za tiste čase izredno nenavaden dogodek, saj še ni bilo toliko jeklenih ptic, kot jih je danes, zato so na kraj pristanka drli okoliški prebivalci vseh starosti, da bi si od blizu ogledali tedanjo čudo tehnike. Danes pa jih lahko vsak dan, seveda v zraku, vidimo več deset, ko letijo proti ali zapuščajo letališče Brnik. Če pa želimo še kaj več, pa kupimo karto in se lahko z njimi popeljemo na vse strani neba.

Zgodilo se je 25. 7. 1932, ko je letalo pristalo na Mengeškem polju. Najbolj verjetno pa je pristalo zasilno. Poleg okoliških prebivalcev je na kraj pristanka letala prišel tudi fotograf Peter Naglič iz Šmarce in s fotoaparatom ovekovečil ta nenavadni dogodek. Kot se za pravega mojstra fotografije spodobi, je Peter letalo in »firbce« ovekovečil z vseh strani. Se pravi, da je poskušal ujeti čim več tega nenavadnega dogajanja, kar si lahko ogledate v fotogaleriji.

Na eni izmed fotografij se vidi, da letalo varuje pripadnik vojske, zato predvidevamo, da je šlo za vojaško letalo tedanje vojske Kraljevine Jugoslavije. Na fotografijah se poleg možice radovednežev vidi tudi pilota in mehanike, ki so popravljali jekleno ptico. Prav tako se vidi, da sta nekaterim okoliškim domačinom, ki so si ogledovali ta nenavadni dogodek, pred sončno pripeko senčno zavetje nudila krila letala. Da gre pa zares za mengeško polje je razvidno na eni izmed fotografij, kjer je v ozadju homška cerkev.

Peter Naglič (1883-1959)
Veliko zapuščino več kot deset tisoč kakovostno izdelanih posnetkov, ki so ohranjeni v originalni obliki, je zapustil Peter Naglič iz Šmarce pri Kamniku, ki je bil kot navdušen amaterski fotograf prisoten skoraj povsod. S svojim fotoaparatom se je dotaknil mnogo ljudi in njihovih usod, posnel pa je tudi različne dogodke, ki nam pričajo o nekdanjem času na naših tleh. Njegovi prvi posnetki so bili posneti še na steklo, kasnejši pa na filmski trak.

Za odkrivanje in vzdrževanje bogate fotografske dediščine Petra Nagliča, je zaslužen njegov vnuk Matjaž Šporar iz Šmarce pri Kamniku, ki je v sredini devetdesetih let na podstrešju njihove družinske hiše odkril dragoceno zbirko več kot deset tisoč kakovostnih fotografij in poskrbel, da bo ohranjena tudi za prihodnje rodove.

Peter Naglič se je rodil leta 1883 v Šmarci pri Kamniku. Skupaj z bratom Karlom sta imela uspešno obrtno podjetje, ki se je ukvarjala s ščetkarstvom. Pri svojem delu pa sta bila zelo inovativna. Kot uspešnega podjetnika iz tiste dobe, so Petra poleg ščetarstva zanimale vse novosti v zvezi s tehniškimi vedami, največ svojega prostega časa pa je posvetil fotografiji.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Peter Naglič (Arhiv Matjaža Šporarja, Digitalizacija SEM)
Komentarji uporabnikov