Na fotografskem natečaju Pogled 2017 rekordna udeležba: 231 avtorjev s skupno 1910 fotografijami

Letos jeseni je Center za mlade Domžale v sodelovanju s FKVK Mavrica Radomlje razpisal Mladinski fotografki natečaj Pogled 2017. Letos se lahko pohvalijo z rekordno udeležbo, saj je na fotografskem natečaju sodelovalo 231 avtorjev s skupno 1910 fotografijami. Odprtje razstave fotografskega natečaja Pogled 2017 je potekalo v sredo, 22. novembra 2017, v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale, kjer so najboljšim avtorjem podelili nagrade, ki so jih prispevali sponzorji.

Center za mlade se s prirejanjem fotografskih natečajev ukvarja že več kot deset let. Pod imenom Pogled, pa se fotografski natečaj odvija že četrto leto zapored, tokrat z največjim številom sodelujočih avtorjev do zdaj. 231 avtorjev je sprejelo izziv letošnjega fotografskega natečaja in poslalo 1910 fotografij. Tudi tokrat so bile razpisane tri starostne kategorije: do 15 let, od 16 do 29 let in od 30 leta starosti (odrasli, mentorji …). Teme natečaja pa so bile: A – igra svetlobe (B/CB), kjer so fotografi navdih iskali pri naravnih in umetnih virih svetlobe ter se poigrali s sencami in barvno temperaturo svetlobe, B – Del nečesa večjega – fragmenti (B/CB), Fotografije so morale prikazati del nečesa, ki je osnovni navdih za fotografijo, npr. kljuka kot del vrat, lubje kot del drevesa … Pri izbiri motivov so bili lahko zelo kreativni in C – Prosta (B/CB), v tej temi so sprejemali le fotografije, ki so bile posnete letos.

Prispele fotografije je ocenjevala tričlanska komisija, ki je imela glede na število prispelih fotografij, kar veliko dela: Srdjan Živulović, reportažni fotograf in prejemnik Pulitzerjeve nagrade za fotografijo (predsednik), Jure Smole, akademski kipar in predavatelj na ALOU in Mojca Pivar, fotografinja, absolventka študija oblikovanja in vizualnih komunikacij na ALOU. Pred projekcijo izbranih in nagrajenih fotografij so spregovorili tudi žiranti, katerim je vprašanja postavil Luka Vasle, povezovalec prireditve.

Člani žirije fotografskega natečaja Pogled 2017.

»Vrednost tega natečaja je predvsem v tem, da poiščemo mlade ljudi, ki jih raziskovanje vizualnega zanima. Glede na število poslanih in prijavljenih del smo ugotovili, da je še vedno veliko interesa za fotografijo. Odkar pa se fotografijo lahko študira tudi pri nas na Akademiji za likovno umetnost, je to velik potencial, ki seveda čaka na prave kadre«, je v zvezi z vrednostjo tega natečaja povedal Jurij Smole. Srdjan Živulović je bil najbolj presenečen nad mlajšo kategorijo, ki je bila razmišljujoča in preko fotografije podala svoje mnenje o nekaterih vprašanjih: »Moram povedati, da sem bil zelo presenečen, kaj ti ljudje razmišljajo.« Na vprašanje, če je iz prispelih fotografij možno ugotoviti spol, starost in značaj avtorja, je Mojca Pivar povedala, da tega ni možno ugotoviti. Najboljše fotografije letošnjega natečaja si lahko ogledate na povezavi TUKAJ.

Sledila je projekcija izbranih fotografij in podelitev diplom, medalj in nagrad po temah in starostnih kategorijah. Rezultate si lahko ogledate na povezavi REZULTATI.

Posebno priznanje Centra za mlade so prejeli tudi mentorji, ki so k sodelovanju pritegnili največ mladih: Dani Gobec (OŠ Polzela), Petra Matkovič (English Film Club/OŠ Vide Pregarc) in Klemen Brumec (Center za mlade Domžale).

Ob koncu prireditve se je vsem sodelujočim avtorjem in žiriji zahvalila Tinkara Koleša, direktorica Centra za mlade Domžale. Še posebno zahvalo je izrekla svojim sodelavkam za njihov prispevek pri delovanju njihovega centra. Vse prisotne pa je povabila na ogled razstave nagrajenih fotografij, ki se nahaja v njihovih prostorih.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov