Na božičnem koncertu obujali spomine na nekdanje dni

Božič je pred vrati. Ni potrebno pogledati na koledar, dovolj je, da poskusimo parkirati pred kakšnim trgovskim centrom. Polni nakupovalni vozički, vsi nekam hitijo, so nervozni, utrujeni … Nesporno je to odraz časa in prostora, v katerem živimo. Človeške vrednote, kot so ljubezen, spoštovanje, sočutje, tu ne najdejo prostora, da se izrazijo v svoji biti. 

Le kje so tisti dnevi, ko smo verjel v Božička, kot otroci smo bili veseli in božične pesmi peli. To kar smo doživeli velikokrat podoživimo tudi v današnjem času. Naj lepe želje dobijo krila. Želje, ki naj jih usliši dobra vila. Vzemimo  srečo in spet najdimo pravo pot, na kateri naj se ne ustrašimo svojih zmot. Čas in čar božiča je tukaj. Narava zaključuje svoj letni ciklus, da bo pričela z novim. Zakaj se  tudi mi v tem času ne bi povrnili k svojim koreninam, k času, katerega del smo in je del nas. Stopimo že enkrat v naravo in jo začutimo, opazujmo ozvezdja in veselimo se vnovičnega rojstva. Čeprav smo v tretjem življenjskem obdobju, dovolimo, da ta čas zasije tudi v naših srcih in prebudi v naših globinah  resnično naravo. Postanimo vsi ljudje s sijajem v očeh in vedenjem, da so spremembe možne in da so odvisne od nas, da obstajajo dobre in slabe stvari, da se prepletajo in nam omogočajo duhovni napredek. S tem zavedanjem lahko stopamo skozi temo z nasmeškom na ustnicah in z ljubeznijo v srcu. Ko to dojamemo, bomo postali človek človeku in ne bodo nas mogli ločiti  ne z državnimi mejami in tudi ne s kakšno novo pogruntavščino.

Del takšnega veselja so stanovalcem Medgeneracijskega centra Bistrica v Domžalah v torek, 18. decembra 2018, prinesle citrarke in kitaristke društva Lipa Domžale, ki so pod vodstvom mentorice Damjane Praprotnik s svojim igranjem na instrumente in petjem božičnih pesmi stanovalcem pričarali vsaj nekaj spominov na mladostne dni, saj so stanovalce pritegnili k marsikateri božični pesmi, ki je morda bila v njihovih srcih potisnjena kam v globino, sedaj pa je privrela na dan.

Vse zbrane je pozdravil tudi predsednik Društva Lipa Domžale Marjan Ravnikar in jim namenil nekaj toplih besed ter voščilo za prihajajoče praznike in seveda za začetek novega leta. Glasbeni dogodek so s svojimi pesmimi in zgodbami popestrile tudi članice literarnega krožka Lipa Domžale Anica Kvas, Marija Dodič, Mira Smrkolj in Zlatka Levstek.

Ob pesmi »Sveta noč, blažena noč« je na prizorišče stopil Božiček, ki je stanovalcem zaželel vse dobro ob božičnih in novoletnih praznikih, za darila pa je že poskrbljeno. Stanovalci bodo v prihodnjih dneh deležni še nekaj glasbenih in zabavnih dogodkov različnih izvajalcev, v novo leto pa bodo zakorakali ob zavedanju, da se v domu trudijo za njih in jim poskušajo čim bolje popestriti tretje življenjsko obdobje.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi