Mojstri peke na žaru so se v Ihanu potegovali za naziv Žar mojster 2015

Sezona za žar je že v polnem teku. Ker ni dvoma, da je med ljudmi ogromno mojstrov peke na žaru, je potrebno zbrati samo pogum in se pridružiti na tekmovanju za Žar mojstra, ki ga vsako leto organizirajo ihanski gasilci. Letos je tekmovanje potekalo v soboto, 11. julija 2015, kjer so tekmovalci svoje kvalitete pokazali tako v amaterski kot profesionalni konkurenci, na trinajstem tekmovanju Žar mojster 2015.

Tekmovanje je vodil Tomaž Vozelj, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, ki nam je razložil ocenjevanje komisije: »Ocenjuje se vse. Od tega, kako pride tekmovalec urejen na delovno mesto, kako ustvarja na delovnem mestu, pomembna je higiena, koliko ima odpadkov, kako dela z žarom, ali si pravilno razporedi delovni čas, da pravilno v eni uri opravi svoje delo, kako zloži jed na krožnik, ali je inovativen, ali je krožnik privlačen, pravilna razporeditev na krožniku, med vitamini, ogljikovimi hidrati in beljakovinami, torej zelenjavo, prilogo in mesom ter kakšen je okus.« Prepričan je tudi, da če katere stvari jemo preveč, ni nobena zdrava. Če pa zaužijemo primerno količino mesa, še posebno danes, ko svinjsko meso ni več tako mastno, kot je bilo nekoč, ko je moralo biti maščobe za štiri prste, je svinjsko meso zdravo. »Po drugi strani pa je tako, če pojeste precej mesa in zraven nič zelenjave, potem to ni zdravo«, je pove Vozelj.

Letos je bila ocenjevalna komisija podkrepljena še z profesorjem in kuharskim učiteljem iz Podgorice v Črni Gori, Milanom Bukarico. Komisijo pa so sestavljali Tomaž Vozelj, Mitja Kosec, Janez Dolšak in Branko Sojer. Tekmovalci so prišli iz različnih krajev Slovenije. Tako so letos tekmovali profi Martin Saksida iz Dornberga, amater Boštjan Drobež iz Preloga, profi Sašo Lesjak iz Braslovč, amater Lado Dolenec iz Poljan nad Škofjo Loko, profi Blaž Kveder iz Lukovice, amater Robi Spahič iz Ihana, amater Tone Kunej iz Ljubljane, amater Bojan Kresnik iz Ihana, amater Zvone Taškovič iz Kamnice, profi Matjaž Kisovec iz Poljan, amater Toni Dragar iz Ihana, amater Anže Korošec iz Domžal ter amater Marjan Pohlin iz Radomelj.

Tekmovalci so kot rečeno imeli na voljo eno uro, da pripravijo jedi iz svinjskega mesa Mesar Anton iz Kamnika in začimb KOTANYI, od surovin do končnih pečenih izdelkov, ki so jih morali servirati na pet krožnikov. En krožnik je vzela ocenjevalna komisija, ostale štiri krožnike pa so prodali na licitaciji, ki je tekmovalcu z prodanim višjim zneskom prinesel še nekaj točk h končni oceni izdelka.

Med amaterji je tretje mesto zasedel Zvone Taškovič iz Kamnice za krožnik "Poletje v školjki", drugi med amaterji je bil Tone Kunej iz Ljubljane za krožnik " Žar na krožniku" in dobil za nagrado odojka, zmagal pa je amater Lado Dolenec iz Poljan nad Škofjo Loko, ki je bil prvič na tem tekmovanju in s tem osvojil tudi prvo nagrado, pitanca ter naziv Žar mojster 2015 med amaterji.

Med profiji je bil tretji Sašo Lesjak iz Braslovč in osvojil odojka, drugi je bil Martin Saksida iz Dornberga, ki je osvojil pitanca, prvi pa je bil Matjaž Kisovec iz Poljan ter si prislužil naziv Žar mojster 2015 in denarno nagrado v višini 500 eurov.

Prireditev je povezoval vsem zelo dobro znani Boris Kopitar. »Jaz na tekmovanju sicer ne pečem. Peče pa naš župan Toni Dragar«, je pohvalil pogum župana in dodal: »Povezava med narodnozabavno glasbo in žarom je v tem, da kdor ima rad narodno zabavno glasbo, so mu tudi jedi z žara zlezle pod kožo.«

Sledila je še velika vrtna veselica, kjer so zažigali Gamsi ter gost večera Vili Resnik.

Kako je bilo na veselici v Ihanu večer prej, si lahko ogledate TUKAJ.

Več fotoutrinkov s tekmovanja Žar mojster 2015, si lahko ogledate TUKAJ

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov