Mengšani odprli jesensko dogajanje na domžalskem tržnem prostoru

»Kdo pa so to? Mengšani, Mengšani so to: “Mengšan se izmed vseh spozna, backa na rami ima.” O, ja, Mengšani so to.«

Poletje in z njim čas dopustov ter počitnic je uradno zaključeno, saj so se na domžalskem tržnem prostoru z današnjim dnem že pričele prireditve Dobrodošli v Domžalah. Prvi jesenski gostje, ki so se s svojo turistično ponudbo, kulinariko in kulturo predstavili v Domžalah, so bili sosedje iz Mengša, ki so se tako kot vsako leto predstavili v organizaciji Turističnega društva Mengeš. Letos je bila z njimi tudi Mengeška godba pod vodstvom Dimitrija Ledererja.

Že od jutranjih ur je rahel vetrič po domžalskem tržnem prostoru nosil omamne vonjave morskih dobrot, ki so jih pripravljali v gostilni Ribič iz Izole. Vonj sveže zelenjave, poljskih pridelkov ter ostalih vrtnin in mesnin pa je samo še dodatno dražil brbončice obiskovalcev, ki so obiskali domžalsko tržnico.

Da pa je bilo pestro in zabavno so na prireditvi Dobrodošli v Domžalah poskrbeli gostje iz Mengša zagnani kulturni, glasbeni in kulinarični zanesenjaki, ki so napolnili stojnice s svojimi dobrotami. Kmetija Pr´ Kovač je nudila mlečne izdelke, ajdovo kašo in moko, domačo čebulo ter jajca, Čebelarstvo Pavrič je imelo na stojnici med in medene izdelke, ki so ga pridelale marljive čebelice, Mesnina Mrčun iz Topol je ponudila mesne dobrote in specialitete, od suhih klobas, salam, do rebrc. Turistično Društvo Mengeš pa je imelo na stojnici polno napečenih sladkih dobrot, med katerimi se je našlo pehtranko, potico, piškote, palačinke in še celo “hvancati”.

Predsednica Turističnega društva Mengeš Zorka Požar nam je povedala, da njihove mengeške specialitete “Mengeški bizgec”, ki je sestavina kislega zelja, kisle repe, korenja, ješprenja, tudi pujs ponavadi ornk not stopi ter še seveda ščepec kulinarične skrivnosti, ki vso to mešanico še dodatno popestri in da jedi odličen okus, tokrat niso skuhali, zaradi vročine. Drugi razlog, da v ponudbi ni bilo bizgeca pa je bil ta, da zelje in repa še rasteta na polju. Po besedah Zorke njihovo društvo, ki šteje 110 članic in članov, deluje na številnih področjih. Nekaj deset članov vleče društvo naprej, ostali pa so bolj podporniki, kar je pri društvih ključnega pomena, saj s tem dobijo večji zanos za udeležbi na dogodkih, ki jih je v njihovi bližnji in daljni okolici čez leto kar nekaj. Na prireditvi se je predstavila tudi Melodija Mengeš, kjer izdelujejo diatonične in klavirske harmonike, v ponudbi pa so imeli še citre, violino, ustne orglice, kitare … Backove vezilje pa so ponudbo popestrile z vezenimi prtički, zavesami, in kvačkanimi izdelki.

Tanja Vidic Goršak je odlično vodila prireditev, da pa se je slišalo čez meje tržnega prostora, pa je poskrbel Jaka Košak z ozvočenjem, ki so ga s pridom izkoristili tudi člani Mengeške godbe, ki letos praznujejo častitljivo obletnico 135 let neprekinjenega delovanja. Trenutno Mengeška godba šteje 65 aktivnih članov, ki pod vodstvom kapelnika Dimitrija Ledererja izvajajo zelo bogat glasbeni repertoar. Predsednik Mengeške godbe Gregor Žun je na kratko predstavil zgodovino Mengeške godbe, zatem pa se je zaslišala domača slovenska glasba, ki jo je veter nosil skozi center Domžal. In prav hitro se je prireditveni prostor napolnil do zadnjega kotička.

Nekaj pozdravnih besed je ob odprtju jesenskega dela prireditev Dobrodošli v Domžalah povedal tudi idejni vodja in organizator prireditev na domžalskem tržnem prostoru, Vido Repanšek, ki je v nadaljevanju predstavil pester program, kateri se bo odvijal vse do novoletnih praznikov. Vse prisotne je pozdravil tudi župan Toni Dragar, ki je vsem zaželel prijetno druženje na tem in tudi na prihajajočih dogodkih, ki se bodo letos odvijali na domžalskem tržnem prostoru.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi