Mednarodni dan dijakov – dijak, to je TVOJ dan!

Ob mednarodnem dnevu dijakov in študentov, ki se ga obeležuje 17. novembra, je Dijaška organizacija Slovenije (DOS), objavila kratek informativni video, s katerim želi opozoriti na pravice dijakov, ki se jih ti in drugi povečini premalo zavedajo. Njihovo geslo je: Mednarodni dan dijakov – Dijak, to je TVOJ dan! V posnetem videu izpostavljajo, da si ob mednarodnem dnevu želijo, da bi na vsaki srednji šoli imeli predstavnika dijaškega sveta, ki bi ga demokratično izvolili dijaki šole.

Dijaško in študentsko organiziranje se je v obliki, kot ga poznamo danes, začelo leta 1939. Takrat so nacisti več kot 1200 študentov praške univerze prisilno preselili v koncentracijska taborišča, devet njihovih predstavnikov ubili, univerzo pa zaprli in jo namenili v uporabo nemškim okupacijskim silam. Umorjeni so bili, ker so hoteli osvoboditi glas dijakov in študentov, zato je mednarodni študentski svet leta 1941 razglasil 17. november za mednarodni dan dijakov in študentov, ki ga obeležuje tudi DOS.

Zato so posneli kratek informativni video, v katerem izpostavljajo, da si ob mednarodnem dnevu želijo, da bi na vsaki srednji šoli imeli predstavnika dijaškega sveta, ki bi ga demokratično izvolili dijaki šole. Zavzemajo se, da bi bilo javno izobraževanje brezplačno in dostopno vsem dijakom ter bi potekalo v za to primernih pogojih, brez tehničnih, finančnih ali drugih ovir. Poudarjajo tudi enakost spolov in se zavzemajo za večjo vključenost dijakov v družbo ter da odločevalci spoznajo njihove sposobnosti ter podelijo volilno pravico 16-letnikom. »V Dijaški organizaciji Slovenije se zavedamo trenutne situacije v Sloveniji, zato pozivamo vsakega posameznika, da pomaga pri spreminjanju družbe na bolje. Bodi del tega tudi ti!«, je ob tem povedal predsednik DOS Klemen Peran.

Avtor: Miha Ulčar; Foto, video: DOS
Komentarji uporabnikov