Martinovanje s prijatelji iz Koprivnice ter vinarji iz Slovenije

Na tržni prostor v Domžale so na pred Martinovanje letos spet prišli prijatelji iz Koprivnice iz sosednje Hrvaške. Letošnje Martinovanje je bilo tradicionalno že osmo leto zapored, ki je vedno zadnjo soboto v oktobru. In to je bilo prvo (pred) Martinovanje v Sloveniji z obveznim krstom mošta, ki ga je uprizoril na njegov svojstven način Konrad Pižorn-Kondi. Tak datum je Vido Repanšek iz Občine Domžale, sicer pa idejni vodja projekta »Dobrodošli v Domžalah« izbrali zato, ker imajo vsi vinogradniki na Martinovo soboto praznovanje doma zato tudi ne gredo drugam.

Da je tovrstna prireditev res dobrodošla v Domžalah, kaže že sam obisk te prireditve, saj se je v soboto, 26. oktobra 2019 dopoldne na domžalski tržnici zbralo veliko število obiskovalcev, ki so imeli poleg stalne dnevne ponudbe na voljo tudi stojnice, kjer se je s svojo ponudbo predstavilo kar nekaj kmetij in vinogradnikov. Na domžalsko-koprivniškem martinovanju so s svojo ponudbo sodelovali vinogradniki iz vseh vinorodnih dežel Slovenije. Gostje iz pobratene občine Koprivnica in njihovi gasilci so kuhali svinjski vrat, s seboj pa so pripeljali mošt iz vinogradov Bilogore in seveda mnogo sladkih dobrot, ki so jih napekle njihove »vatrogaske«. Za dobro razpoloženje so igrali tamburaši Dravski pajdaši in ansambel Viharnik. Poskrbljeno pa je bilo tudi za ponudbo slovenskih kulinaričnih posebnosti. Dogodek je bil   na tržnem prostoru, kjer so svoj prostor našle stojnice ponudnikov dobrot ter mize s klopmi za obiskovalce, ki so s pridom sprejeli ponujene dobrote.

Občina Domžale je namreč z Koprivnico pobratena čez štirideset let, Gasilska zveza Domžale pa z Vatrogasno zajednico grada Koprivnica čez petintrideset let. Gasilci iz Koprivnice so priredili pravi žur, saj so imeli s sabo kar nekaj svinjskega mesa, klobas, zelenjave, ki so jih kuhali v velikih pekačih.

Tako so obiskovalci ob odlični glasbi Dravskih pajdašov in ansambla Viharnik lahko okušali podravske specialitete, ki so jih pripravili gasilci iz Koprivnice in gasilci DVD Novačka, ter morskimi specialitetami, ki so jih pripravili v gostilni Ribič iz Izole, ki so stalni gost ob petkih in sobotah z svojo ponudbo na tržnem prostoru. Ostali ponudniki, ki so ponudili svoje izdelke v nakup pa so bili z različnimi tekočimi in trdimi dobrotami: Anton Hočevar iz Mokronoga je ponujal divjačinske klobase in salame, zadišali so Ivankini krofi in flancati ter potice, Janez Petrtetič iz Gadove peči je imel odličen cviček in seveda kuhane klobase z hrenom, pečen kostanj in še veliko drugih dobrot, Mesarija Abram je ponudila pečenega odojka in jagenčka, Vinarstvo Komatar iz Gadove peči so ponudili odličen cviček, klobase s hrenom.

Sama cvičkova Princesa pa je svetovala obiskovalcem pri njihovi stojnici, Bio posestvo Montis so imeli v ponudbi odlična istrska vina v ličnih lesenih zabojčkih, Pivičan Kosi, izletniška kmetija vinotoč so imeli v ponudbi odlična vina, vložene vrtnine, bučno olje, suhe mesnine. Vinska klet Vidmar Pr Janet iz Domžal so ponudili odlična primorska vina, mošt, joto, rezal pa se je tudi pršut. Vinarstvo Plemenič z odličnimi belimi vini, Čebelarstvo in kmetija Kerin so ponudili sirupe iz slamnika ter medene dobrote, Pekarna Omar iz Rankovec pri Tišini, ki je tudi v registru Pristno Pomursko, so ponudili dobrote kot so krapci, prekmurske gibanice, retaši, domači kruh, pecivo. Vučji Ogrizek-ekološka kmetija Peteh so ponudili razne sire in mesnine. Atrij klet iz Domžal so kuhali pomurski bograč ter ponudili več vrst vina. Vina Mramor so bila tudi odlična, točili pa so tudi mošt.

Za predstavitev občine Koprivnica so poskrbeli gasilci Gasilske zveze mesta Koprivnica z že omenjenimi svinskimi specialitetami. Seveda je gasilce iz Koprivnice vodil naš dolgoletni prijatel in predsednik Vatrogasne zajednice grada Koprivnice Ivan Golubić, ki je skupaj z županom Tonijem Dragarjem in z Vidom Repanškom spregovoril nekaj besed o odličnem sodelovanju med mestoma Koprivnica in Domžale ter seveda med sodelovanjem gasilcev obeh občin. Srečanja se je udeležilo kar nekaj domžalskih gasilcev.

Sledil je krst mošta v vino, ki ga je na svojstven način predstavil Konrad Pižorn-Kondi, tokrat oblečen v Škofa Martina, po krstu pa je skupaj z Ivanom Golubićem iz Koprivnice ter z županom Občine Domžale Tonijem Dragarjem poskusil novega »Divjaka«, kot so rekli mlademu vinu. Prireditev je vodila Tanja Vidic Goršak, za ozvočenje pa je poskrbel Primož Košak.

Avtor: Miro Pivar; Foto in video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi