Marko in Natja Orehek državna prvaka v latinskoameriških plesih

Minuli vikend je v Radljah ob Dravi potekalo državno prvenstvo v latinskoameriških plesih 2019. V seniorski kategoriji sta naslov državnih prvakov osvojila Natja in Marko Orehek iz Vira pri Domžalah, sicer člana Plesnega kluba Feniks iz Ljubljane.

Zakonca Orehek sta družabni ples nadgradila v tekmovalnega in se že vrsto let udeležujeta mednarodnih tekmovanj pod okriljem svetovne plesne zveze WDSF. Ples jemljeta kot obliko rekreacije in zabave ter obenem sproščanje od vsakdanjih problemov. Zato se bo besedah Natje in Marka poskusite zavrteti tudi sami.

Latinsko-ameriški plesi so se razvili v Južni in Srednji Ameriki, še posebej v Braziliji in na Kubi. Nastali so z mešanjem različnih ritmov glasbe in gibanj telesa južnoameriških Indijancev ter priseljencev iz Afrike in Evrope. Med sodobne tekmovalne latinsko ameriške plese sodijo: samba, cha cha cha, rumba, paso doble in jive.

Marko in Natja Orehek se tekmovalno s plesom ukvarjata zadnjih devet let.

Za razliko od standardnih plesov, kjer plesalca plešeta v stalnem kontaktu in v zaprti drži, omogočajo latinsko ameriški plesi več svobode in individualnega izražanja plesa. Da pa plesalec in plesalka dosežeta čim boljšo medsebojno usklajenost, pa je potrebno ogromno discipline in treninga, kar zelo dobro poznata zakonca Orehek, ki sta si minuli vikend priplesala naslov državnih prvakov v seniorski kategoriji.

Natja in Marko sta nam še povedala, da se tekmovalno s plesom ukvarjata zadnjih devet let, pred tem pa sta dobrih petnajst let plesala bolj družabno. Pravita, da pri nas ni veliko konkurence, zato plešeta v glavnem pri sosedih (Italija, Avstrija, Nemčija, Češka, Slovaška in Madžarska), kjer je konkurenca zelo močna: »Sva nekako postala odvisna od tega plesa, zaradi tega je to postala nedokončana zgodba, saj nikoli ne prideš do konca, vedno najdeš nekaj novega. Skratka, prijetno s koristnim.«

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Arhiv Marka in Natje Orehek

Komentarji uporabnikov
Tagi