Mali orli iz OŠ Venclja Perka na Mini Planici naredili svoje prve smučarske mini polete

Smučarski skoki so v Sloveniji že od nekdaj eden najbolj priljubljenih športov, v zadnjih letih pa se zaradi izjemnih uspehov naših orlov, s tem športom spogledujejo številni mladi nadobudneži. Da je temu res tako, pove že veliko to, da se v smučarsko skakalne klube na veliko vpisujejo otroci vseh starosti obeh spolov, ki nato pridno trenirajo, da bi se tudi njih nekoč ponudila možnost nastopiti za slovensko reprezentanco. K dodatni promociji smučarskih skokov sodi tudi projekt Skoči z nami z Mini Planico – mini skakalnico, ki je s svojo turnejo po slovenskih mestih začela letošnjega januarja, danes dopoldan pa se je ustavila pred Osnovno šolo Venclja Perka v Domžalah, na kateri so se preizkušali učenci prvih in tretjih razredov.

S smučarskimi skoki so se danes dopoldne pobližje seznanili in jih tudi preizkusili učenci prvih in tretjih razredov Osnovne šole Venclja Perka Domžale, saj jih je na igrišču pred šolo čakala Mini Planica – mobilna smučarska skakalnica, kjer so naredili svoje prve smučarske mini polete. Mini skakalnica, katere prednost je možnost uporabe v vseh letnih časih, je prilagojena otrokom, tudi začetnikom na smučeh, in preizkušeno varna za uporabo pod strokovnim nadzorom.

Mitja Oranič, predstavnik projekta Skoči z nami, nam je povedal, da projekt poteka v organizaciji Zavoda za šport RS Planica in Smučarske zveze Slovenije, vodi pa ga nekdanji odlični skakalec Franci Petek. V mesecu februarju in marcu, se bodo najprej odvijala regijska šolska tekmovanja in nato še državno šolsko tekmovanje v smučarskih skokih z alpskimi smučmi – Skoči z nami. Tekmovanje omogoča možnost preizkusa v smučarskih skokih predvsem učencem, ki niso vključeni v proces treninga le teh. Namenjeno je učencem in učenkam od 1. do 4. razreda osnovne šole. Še pred začetkom regijskih šolskih tekmovanj, Smučarska zveza Slovenije v sodelovanju z Argeto Junior in Mini Planico omogoča slovenskim skakalnim klubom eno brezplačno dopoldne Mini Planice na izbrani osnovni šoli.

V SSK Sam Ihan so tudi letos izbrali OŠ Venclja Perka, kjer so se na mobilni letalnici, ki so jo postavili na igrišču, preizkusili učenci prvih in tretjih razredov. Po besedah Mitje Oraniča so se skoraj vsi učenci podali na zaletišče in opravili nekaj skokov. Za super mini polete so na koncu dobili priznanja in »posebne medalje«, za kar je poskrbela Argeta Junior. Še preden so se učenci spustili po naletu, so pobližje spoznali skakalno opremo, samo skakalnico in tudi postopek pravilnega skakanja, za kar so poleg Mitje Oraniča in njegove sodelavke poskrbeli tudi člani SSK Sam Ihan.

Nekateri sodelujoči učenci na Mini Planici so predstavnikom projekta zaupali, da so vključeni v smučarsko skakalne klube, vsi pa so vedeli povedali našteti naše najboljše reprezentante ter kje v bližini se nahajajo smučarske skakalnice. Današnja izkušnja je zagotovo navdušila marsikoga, da se bo opogumil in pridružil na treningih SSK Sam Ihan ali pa v kakšnem drugem klubu. Vsi pa so domov prinesli veselo novico, da so bili danes mali orli, ki so skakali na Mini Planici.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Miro Pivar; Video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov