Lenart Zajc: o Agenciji, Američanki in Delcih svetlobe

Slovenski pisatelj, občan Domžal in kolumnist glasila Slamnik Lenart Zajc je letos izdal dva romana: Američanka (Založba Beletrina) in Delci svetlobe (Založba Litera). V sklopu dogodkov Srečanja z ustvarjalci sta se z moderatorko Cveto Zalokar pogovarjala o njegovih zadnjih treh delih, saj so večinoma avtobiografska in ponujajo zelo nazoren vpogled v njegova stališča in razmišljanja. Pogovarjala sta se tudi o tem, kako je bilo odraščati v hiši znanega očeta, njegov oče je bil namreč Dane Zajc, poleg tega pa je gost večera delil tudi nekaj nasvetov, kako se lotiti pisanja in kako najti založnika.

V sklopu dogodkov »Srečanja z ustvarjalci«, ki je potekal v ponedeljek, 4. 11. 2019 v Knjižnici Domžale, so gostili Slovenskega pisatelja Lenarta Zajca, ki v osrčje svojega literarnega zanimanja postavlja sodobnega človeka in njegovo preživetje, posameznika v soočenju z družbo in družbenimi normami. Z avtorjem se je pogovarjala Cveta Zalokar. Pogovor je nanesel na kar tri dela, ki jih je v zadnjem času napisal Lenart Zajc. O Agenciji, Američanki in Delcih svetlobe.

Pred nekaj leti izdana knjiga slovenskega avtorja, tudi ustajnika Lenarta Zajca nosi preprost in na prvo črko nezavajujoč naslov Agencija. Roman Agencija prinaša vpogled v življenje in delo zavarovalniških agentov ene izmed slovenskih zavarovalnic ter tudi v bedni vsakdan njihovih strank. Branje, ki bi lahko bilo trpko in dolgočasno, a to nikakor ni. Lenart Zajc sicer skozi svoje romane pred očmi bralca ne le odrašča, tudi raste, a ostaja zvest svojim pripovedim o navadnih ljudeh, o nas. Zajčev besednjak je bogat, opisi oseb in prostora slikoviti, preprostost vsakdanjega delovnika povsem navadnih ljudi pa je tako napeto zapisana, da knjige ne morete odložiti na sredini, pač pa vas bo bralna mrzlica gnala vse do konca, optimistično usmerjenega ne v tako zelo opevano prihodnost, pač pa v pomen vsakega drobca trenutka življenja. V pogovoru tako obiskovalec spozna, da je to enkraten roman, ki drami upanje, da na koncu vendarle zmaga dobro, da se s poštenim delom nekam pride in da ljudje nismo drug drugemu volkovi pač pa topla ramena, ki prenesejo in zmorejo vse.

V pogovoru sta se pisatelj Lenart Zajc in moderatorka Cveta Zalokar dotaknila tudi romana Američanka, ki je roman današnjega časa. Lenart Zajc je obiskovalcem v pogovoru razkril, da s tem romanom nadgrajuje temo, ki jo je razvijal v prejšnjih romanih in zgodbah, zlasti v Agenciji, torej o položaju generacije, ki je v družbeno življenje vstopila v času neoliberalizma. Zgodba govori o bogatem ameriškem paru, oziroma njegovi ženi, ki si vlogo najde v manjšem ljubljanskem gledališču, ki je tik pred finančnim zlomom. Stvar se še toliko bolj zaplete, ko se režiser Iztok zaljubi v Američanko, katere mož je bolno ljubosumen. Še sreča, da mu na pomoč v pravem trenutku priskoči Ava, njegova sestra dvojčica, odvetnica in rešiteljica njegovih finančnih problemov. Kot je dejal Lenart, ima pripoved odlike kriminalnega romana, govori o prevari in denarju pa tudi o novodobnem preživetju v kulturnikov v kulturi.

Slovenski pisatelj Lenart Zajc se nam z letošnjim letom predstavlja tudi z znanstveno-fantastičnim romanom Delci svetlobe – dejstvo, ki bi presenetilo marsikaterega bralca, ki ga pozna po lahkotnejših in manj družbeno moralno angažiranih tekstih Američanka in Agencija, a je Lenart Zajc ljubezen do tovrstne žanrske zvrsti nakazal že v leta 2002 izdanih kratkih zgodbah Zgodbe iz teme in delno tudi v leta 2004 izdanem Hevimetalu. Da mu je zvrst blizu in da z veliko vnemo prevprašuje načelnost in moralnost vse večjega in intenzivnega prepleta našega sveta s programskim, mrežnim in računalniškim, dokazuje Zajc tudi v romanu Delci svetlobe, ki je postavljen v današnji čas in lokalni ljubljanski prostor, saj nas že s prvo stranjo in vsemi kasnejšimi uvodi v posamična poglavja zasuje s strokovnimi, tehničnimi, programerskimi, računalniškimi podatki.

Lenart Zajc je knjigo napisal tudi zato, ker je, kot pravi njegova žena; že malo zasvojen z igranjem igric. Tako ga je prešinila misel in nastal je dober roman Delci svetlobe. To igranje igric in »zasvojenost« z njimi so uvod v zgodbo o človeku, ki je ustvaril računalniško igro, ki je tako življenjska, da je oz. bo postala “hit”, njen stvarnik pa ima posledično vseobsegajoč kompleks boga. Lenart Zajc v zgodbi osebo nadgradi s prepletom igričarskega oz. domišljijskega “vesolja” z realnim in začini s trkom našega sveta ob svet domišljijskih likov, ki naj bi živeli le v programskem svetu računalnikov, saj nenazadnje potekajo tudi prava prvenstva igranja računalniških iger, kjer so nagrade zelo visoke. Moraš pa biti res zelo dober. V knjigi pisatelj ob koncu vseeno poda misli, da igranje ni vse, kar na svoji koži občutijo vsi človeški junaki, le nekateri med njimi pa so človeški v tej meri, da se nad nemoralnostjo igre in igralskih situacij zamislijo, zgražajo in tudi reagirajo.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi