Kvartet rogistov Slovenske filharmonije zaigral za nekdanjega člana Viljema Trampuža in stanovalce MGC Bistrica

Kvartet rogov Slovenske filharmonije deluje v okviru naše najprestižnejše glasbene institucije, katere tradicija sega v leto 1701 in predstavlja eno od tovrstnih ustanov z najdaljšo tradicijo v Evropi. Kvartet rogov Slovenske filharmonije je vrhunska tovrstna komorna zasedba v našem kulturnem prostoru. Repertoar ansambla obsega temeljna originalna dela literature za ta sestav kakor tudi priredbe vokalnih in instrumentalnih skladb od renesanse do današnjih dni. Kvartet pogosto sodeluje tudi z vokalnimi sestavi in zbori.

In ker rogisti Slovenske filharmonije deluje že preko tristo let, se s tem z leti ves čas spreminja tudi zasedba. Že kar nekaj desetletij pa imajo tradicijo, da se upokojeni rogisti tudi srečujejo, če je le možno, čim večkrat. Tako se srečuje tudi generacija iz prve polovice in sredine prejšnjega stoletja, stari pa so od šestdeset let pa tja čez osemdeset. Za srečanja so si izbrali petek. To je dan na koncu tedna, pa tudi koncerti, ki jih izvajajo mlajši zaposleni v Kvartetu rogov, se takrat začnejo dogajati in trajajo cele vikende v večernih urah.

Leta 1992 se je upokojil tudi Vilijem Trampuž, ki zadnja leta s soprogo Emilijo živi v Medgeneracijskem centru Bistrica. Ker se zaradi starosti ne moreta več udeleževati upokojenskih petkovih srečanj, prihajajo Vilijevi soustvarjalci v skupini rogistov Slovenske filharmonije občasno na obisk k njima v MGC Bistrica v Domžale. Ponavadi se srečajo njihov nekdanji vodja Jože Falout, dolgoletni redni profesor, vodilni slovenski umetnik in pedagog na francoskem rogu, tako rekoč soustanovitelj prve ljubljanske pihalno-trobilne šole, Justin Felicijan, ki je nasledil mesto Viljema, ko je le ta šel v pokoj, ter Janez Prašnikar.

Skupinska fotografija sedanjih in nekdanjih članov Kvarteta rogistov Slovenske filharmonije.

Tako je bilo tudi v petek, 15. februarja 2019, ko so prišli na obisk, obenem pa pripravili še presenečenje. Robert Prednik, ki igra v  Kvartetu rogov Slovenske filharmonije, pred nekaj časa se je iz Ljubljane preselil na  Rodico, večkrat obišče gospoda Viljema, zato je to srečanje organiziral z izrazom  želje, da bi upokojenim rogistom, ki se srečujejo v MGC Bistrica ter seveda tudi stanovalcem priredili krajši koncert. Njihov nastop naj bi bil posebno presenečenje za Vilijema, njihovega bivšega člana. Kvartet rogistov se predstavlja na različnih koncertih, pred različno publiko, Izvajajo pa raznolik nabor skladb. Najraje igrajo originalne, prav za kvartet rogov napisane skladbe. Nekaj teh so predstavili na dopoldanskem krajšem koncertu. S tem so razveselili tudi stanovalce MGC Bistrica, ki so si prišli ogledat »zanimivo druščino.

Viljem Trampuž s soprogo Emilijo zadnja leta živi v MGC Bistrica Domžale.

Viljem Trampuž je za naš portal povedal, da je bil v Slovenski filharmoniji prvi hornist solist. Ti, ki so prišli igrat, so sedaj nova generacija. Viljem je igral v filharmoniji, operi in na radiju štirideset let. Vse tri orkestre je dal skozi. Povedal je, da je bil kar nemiren fant. Večina jih je štirideset let igrala pri enem orkestru, on pa je bil pri treh. Od leta 1965 do 1992 so veliko hodili okoli, takrat so igrali po celi bivši Jugoslaviji, po Evropi, bili pa so tudi v Rusiji in dvakrat v Ameriki. Ves čas je igral rog, običajni instrument za klasično glasbo, imel pa je na tisoče koncertov v svojem bogatem ustvarjalnem življenju hornista solista. Za svoje glasbeno udejstvovanje je prejel veliko nagrad še v bivši Jugoslaviji, pa tudi nagrado Prešernovega sklada in nagrado Mestne občine Ljubljana.

Ob koncu koncerta presenečenja se je Darja Okleščen, delovna inštruktorica in animatorka v MGC Bistrica Domžale, zahvalila vsem nastopajočim in jim zaželela še veliko takšnih srečanj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi